FR NL
Acht op de tien Belgen kennen inkomen niet bij ziekte of ongeval
News Acht op de tien Belgen kennen inkomen niet bij ziekte of ongeval
8 oktober 2019. Acht op de tien Belgen weten niet welk inkomen ze hebben wanneer ze arbeidsongeschikt worden door ziekte of een ongeval. Dat blijkt uit een studie bij duizend Belgen op vraag van Baloise Insurance die een algemeen gebrek aan financiële geletterdheid blootlegt. Daarom lanceert de verzekeraar met de medewerking van de KU Leuven het platform Gonna.be. Zo wordt het heel eenvoudig om een inkomensberekening bij langdurige ziekte, een ongeval, een toekomstige pensionering of een overlijden uit te voeren. De oorzaak van de financiële onwetendheid? “Informatie zit te versnipperd en prognoses zijn te complex voor leken”, zegt Jan Scheepers van Baloise Insurance. Nieuw platform Gonna.be berekent gratis inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Baloise Insurance en de KU Leuven slaan de handen in elkaar om alle Belgen meer inzicht te geven in hun financiële situatie. Een onderzoek uitgevoerd door Indiville op vraag van de verzekeraar bij duizend landgenoten toont aan dat de gemiddelde Belg zeer weinig weet over zijn eigen financiële toestand en toekomst. Het nieuwe platform Gonna.be moet dat verhelpen. Elke Belg kan daar vanaf vandaag voor zichzelf en compleet anoniem een objectieve financiële doorlichting laten uitvoeren. 

“Iedereen zal met deze website en geïntegreerde chatbot  gratis en eenvoudig kunnen berekenen welke impact een arbeidsongeschiktheid, een toekomstige pensionering en een overlijden hebben op het maandelijkse inkomen”, vertelt Charlotte van Tiggelen, expert van Gonna.be

“Uit het onderzoek blijkt dat er  een manifest gebrek aan financiële kennis aanwezig is bij heel wat Belgen. Daarom werken we mee aan dit initiatief op mensenmaat en geloven we dat vanuit het Gonna.be-platform nieuwe, academische inzichten kunnen ontstaan”, vertelt economieprofessor Kristof De Witte van de KU Leuven. Zo zal de Leuvense universiteit via Gonna.be een diepgaand onderzoek voeren naar welke factoren de beslissingen voor geldzaken van de Belg beïnvloeden.

Gebrek aan inschattingsvermogen

Meer dan acht op de tien Belgen gaven tijdens het onderzoek aan dat ze niet exact weten welke financiële impact een langdurige arbeidsongeschiktheid heeft. Aan die onwetendheid komt een einde via het Gonna.be-platform. 

De website berekent niet alleen het inkomen van de Belg, maar informeert ook over de diverse mogelijkheden binnen het hele Belgische financiële landschap. Zo is er een marktconforme prijsindicatie geïntegreerd en kunnen Belgen via het platform een onafhankelijke makelaar zoeken voor bijkomend advies. “Die combinatie moet iedereen in staat stellen om op een bewuste manier keuzes te maken en zijn financiële toekomst veilig te stellen”, zegt van Tiggelen.  

Wat bij overlijden en pensioen?

Uit dezelfde studie van Baloise Insurance blijkt dat in geval van een plots overlijden de kennis nog meer te wensen overlaat. 90 procent weet niet welk effect dat zou hebben op het inkomen van zijn nabestaanden. Niet alleen bij een langdurige ziekte, een ongeval of een overlijden kan de Belg zijn financiële situatie amper inschatten, maar ook qua langetermijnplanning blijken we vaak niet op de hoogte van wat er na onze loopbaan maandelijks op de bankrekening komt. 

De helft van de niet-gepensioneerde landgenoten jonger dan vijftig jaar weet totaal niet hoe hun pensioeninkomen er zal uitzien. Bij vijftigplussers weet slechts een kwart (25%) niet wat zijn pensioeninkomen zal worden, maar op dat ogenblik is het in vele gevallen al te laat om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het platform wil ook daar verandering in brengen. “In latere fases zal het via Gonna.be ook mogelijk zijn om het effect van een overlijden van een naaste op je inkomen te berekenen en te ontdekken wat je toekomstige pensioeninkomen wordt”, zegt Charlotte van Tiggelen.

Overzicht kwijt

“Uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de vijf Belgen weet hoe groot het vermogen van zijn huishouden is, hoewel bijna zes op de tien aangeven wel minstens één keer per week betrokken te zijn bij de financiën binnen het huishouden”, legt Scheepers uit. 

De Belg is dus echt wel bezig met zijn geldzaken, maar er is een gebrek aan kennis op veel vlakken waardoor het totaalbeeld ontbreekt. Dat blijkt ook uit het feit dat drie op de vier  Belgen nog nooit een financiële planning opgemaakt hebben, ook al geeft de helft van de Belgen aan dat een vermogensplanning niet alleen voor meer vermogende gezinnen een goed idee is.

Financieel jargon is te moeilijk

“In de verschillende onderdelen van het onderzoek was er jammer genoeg één rode draad: de gemiddelde Belg is te weinig financieel geletterd en kan zijn financiële situatie en toekomst vaak onvoldoende inschatten. Bijna de helft van de Belgen vindt financiële brochures en websites moeilijk begrijpbaar. Gonna.be zal die materie en moeilijke begrippen helder uitleggen, zodat iedereen ze kan begrijpen”, vertelt Scheepers. 

Naast verstaanbaarheid vormt ook de toegankelijkheid van de eigen financiële informatie een heel groot struikelblok. De informatie die burgers willen, zit momenteel ontzettend versnipperd en is niet aangepast aan iemands persoonlijke situatie. Dat maakt het vandaag moeilijk voor de gemiddelde Belg om een overzicht te krijgen over de financiële toestand en om financiële risico’s in te schatten.

“Eigenlijk willen we met ons platform de Belg financieel wakker schudden door hem via simulaties op een snelle en eenvoudige manier inzicht te geven in zijn persoonlijke financiële situatie. Via ‘Wat als’-scenario’s en verhelderende video’s willen we alles op een begrijpbare manier kaderen. Het wordt volgens ons hoog tijd dat elke Belg op gelijk welk moment in zijn leven de juiste inschattingen en bewuste beslissingen kan maken, aldus van Tiggelen.

Over Gonna.Be 

Gonna.be is een platform, beschikbaar voor iedereen en volledig anoniem, vrijblijvend en gratis. Het platform wil op een laagdrempelige manier elke Belg inzicht bieden in zijn financiële situatie en mogelijke maatregelen voorstellen. Op het platform kan je je simulatie berekenen via een chatbot die 24/7 beschikbaar is. En via educatieve content zoals animaties, video’s, blogs en testimonials worden financiële termen begrijpelijk uitgelegd. Gonna.be moet met andere woorden een soort financiële buddy worden. Zo worden geld- en verzekeringskwesties toegankelijk voor iedereen, en kan iedereen voorbereid naar zijn makelaar of bankier stappen en de juiste keuzes maken. 

Over Baloise Insurance België 

Baloise Insurance is een verzekeringsmaatschappij die een lange ervaring en rijke geschiedenis koppelt aan de zin voor ondernemen en innovatie. Bij alles wat we doen, staat de klant centraal. Alle talenten zijn welkom en samen gaan we voor de beste resultaten. We bouwen iedere dag aan een duurzame samenwerking met onze partners, de makelaars, om zowel particulieren als ondernemingen passende verzekeringsoplossingen aan te bieden. Baloise Insurance maakt deel uit van de Zwitserse Baloise Group. We willen bijdragen aan een veiligere wereld voor al onze stakeholders: onze klanten, onze makelaars, onze medewerkers en onze aandeelhouders. Baloise Insurance behoort tot de top 5 van de schadeverzekeraars.

Meer nieuws