FR NL
Zorgeloos elektrisch rijden Hoe kun je je elektrische auto veilig thuis opladen?
22 februari 2024 EV-opladen
Je hebt een elektrische auto gekocht en wilt die thuis opladen. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? Heb je een eigen laadstation nodig? Of kun je je laadkabel gewoon in het stopcontact steken? En mag je ook een verlengkabel gebruiken? 
In deze blog ontdek je het antwoord op die vragen en andere tips voor veilig thuis opladen.
Best practice: gebruik een thuislaadstation

De veiligste en beste manier om je elektrische auto thuis op te laden, is via een thuislaadstation. Dat kan een laadpaal of een wandlader zijn. 

Laadpalen en wandladers zijn speciaal ontworpen om elektrische auto’s op te laden. De laadstations leveren automatisch de juiste hoeveelheid stroom aan je auto en hebben ingebouwde beveiligingen tegen overbelasting en oververhitting

Daarnaast leveren laadstations enkel stroom tijdens het opladen, wanneer de laadkabel zowel in het station als in de auto zit. Gebruik je je laadstation niet, dan staat er geen stroom op en is er geen risico.

Laat je een laadstation installeren, dan plaatst de installateur een extra zekering en extra verliesstroomschakelaar. Die schakelen je laadstation meteen af als er toch een probleem of defect is. 

Mogelijk moet netwerkbeheerder Fluvius eerst je elektrische installatie verzwaren voordat je een laadstation kunt laten installeren. De installateur van je laadpaal kan je hierover adviseren.

Houd rekening met het overige stroomverbruik in je woning

Om je elektrische auto veilig op te laden, houd je best ook rekening met het overige stroomverbruik in je woning. Sommige ‘slimme’ laadstations doen dat automatisch voor jou. Normale ‘domme’ laadstations doen dat niet.

  • ‘Domme’ laadstations werken volgens het 'plug-and-charge'-principe: zodra de laadkabel in het laadstation en in je auto zit, zal je auto beginnen opladen. Heb je een 'dom' laadstation, dan is het aangeraden om je auto op te laden wanneer er geen andere grote elektrische toestellen aanstaan, zoals je wasmachine of droogkast. Anders kun je je elektrische installatie overbelasten en krijg je een hoog piekverbruik.
  • ‘Slimme’ laadstations hebben een zogeheten 'Dynamic Load Balancing'-functie. Die functie zorgt dat je laadstation het stroomverbruik afstemt op de rest van je woning, waardoor er nooit overbelasting kan zijn en je piekverbruik kunt vermijden. Heb je bijvoorbeeld je wasmachine en droogkast aanstaan, dan zal je laadstation minder stroom naar je auto sturen. Heb je geen andere grote verbruikers aanstaan, dan zal je laadstation meer stroom naar je auto sturen.

Hoe vind ik het juiste laadstation voor mijn woning?

Er bestaan verschillende soorten laadstations. Welk laadstation je best kiest, hangt onder meer af van je elektrische auto.
In een van onze andere blogs vind je meer informatie over – en tips voor het installeren van een thuislaadstation.

Kan opladen via een stopcontact ook?

Je kunt je elektrische auto ook opladen via een ‘normaal’ stopcontact. Het stopcontact moet dan wel een aarding hebben en een laadstroom van maximaal 10 ampère (10A). Is dat niet het geval, dan zal het stopcontact makkelijk oververhitten bij langdurig gebruik, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Om je elektrische auto via het stopcontact op te laden, heb je een mobiele laadkabel nodig. Zo'n kabel wordt normaal gezien standaard meegeleverd bij je elektrische auto. 

Je kunt de mobiele laadkabel rechtstreeks in het stopcontact en in je auto te steken. De kabel bevat een connector met ingebouwde stroombegrenzer en beveiliging, waardoor die niet kan oververhitten.

Het is dus mogelijk om je elektrische auto op te laden via een stopcontact. Toch is die manier van opladen niet aangeraden. Zelfs als je een geschikt stopcontact hebt, kan je stopcontact op lange termijn beschadigd raken. Daarnaast duurt opladen via een stopcontact ook ontzettend lang. Het maximale laadvermogen is beperkt, waardoor het al enkele uren duurt om je batterij een beetje op te laden en meer dan 20 uur om die helemaal te vullen. 

Gebruik de juiste laadkabel

Wil je je elektrische auto veilig opladen, dan moet je ook de juiste laadkabel gebruiken. Dat kan de mobiele laadkabel van je auto zelf zijn, of de vaste laadkabel die aan je laadstation hangt

Het gebruik van verlengkabels of stekkerdozen is ten zeerste afgeraden en eigenlijk zelfs verboden. Die hebben geen ingebouwde stroombegrenzer en kunnen makkelijk oververhitten, wat uiterst gevaarlijk is.

Daarnaast zorgen verlengkabels en stekkerdozen voor een stroomverlies, waardoor je elektrische auto minder snel zou opladen. 

Met andere woorden: verlengkabels en stekkerdozen zijn niet gemaakt om elektrische auto’s op te laden en gebruik je best niet. 

Is je huidige laadkabel toch te kort en heb je een oplossing nodig om de afstand tussen je laadstation en auto te overbruggen? Investeer dan in een langere laadkabel.

Zelf een laadkabel kopen? Kies voor een kleurtje! 

Over investeren in laadkabels gesproken: moet of wil je een nieuwe laadkabel kopen? Overweeg dan een laadkabel in een felle kleur. Die zul je beter zien liggen tijdens het laden, waardoor er minder gevaar is voor jou, je partner en/of je kinderen om erover te struikelen. Want dat is natuurlijk ook belangrijk als je je elektrische auto veilig wilt opladen! 

Ontdek de elektrische autoverzekering van Baloise en bereken je premie online!

Lees meer