FR NL
Zorgeloos elektrisch rijden Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?
22 februari 2024 EV-opladen
De laadtijd van elektrische auto’s is voor veel mensen een nadeel. En toegegeven, een laadbeurt neemt een pak meer tijd in beslag dan een tankbeurt. Maar hoelang duurt het opladen van een elektrische auto gemiddeld? En welke factoren hebben een invloed op de laadtijd? Je ontdekt het in dit blogbericht.
Welke factoren beïnvloeden de laadtijd?

Vermogen & type van het laadstation

Hoe meer laadvermogen een laadstation levert, hoe sneller je kunt opladen. Er bestaan 2 types laadstations: ‘normale’ laadstations en snellaadstations.
Normale laadstations kunnen een laadvermogen hebben van 3,7 kW (kilowatt) tot 24,2 kW. Het effectieve vermogen hangt af van de aansluiting (elektrische installatie) waarop het laadstation wordt aangesloten (max. 6,9 kW voor 1-fasige aansluitingen, max. 24,2 kW voor 3-fasige aansluitingen). 

Thuislaadstations en publieke laadpunten langs de openbare weg en op openbare parkings zijn meestal normale laadstations.

Hoe weet ik welke aansluiting mijn thuislaadstation heeft?

De aansluiting van je thuislaadstation hangt af van de aansluiting van je elektrische installatie. Welke aansluiting je hebt, kun je controleren op je elektriciteitsmeter of op de jaarrekening van je energieleverancier.

  • Staat er 220V of 230V op je meter of jaarrekening? Dan heb je een 1-fasige aansluiting.
  • Staat er 3 x 220/230V of 380/400V op je meter of jaarrekening? Dan heb je een 3-fasige aansluiting

Moderne snellaadstations hebben een laadvermogen van minstens 50 kW. De nieuwste stations kunnen zelfs een vermogen hebben van 150 kW tot 350 kW. De krachtigste snellaadstations kunnen je auto op ongeveer 15 minuten bijna volledig opladen.

Snellaadstations vind je voornamelijk langs drukke routes en snelwegen. Ze zijn bedoeld om in korte tijd veel stroom bij te laden, maar niet om je batterij helemaal vol te laden. Tijdens het opladen neemt de laadsnelheid namelijk af. Zodra een autobatterij terug 80 % lading heeft, daalt de laadsnelheid in verhouding het hardst en laadt de auto niet meer ‘snel’ op. Daarom is het aangeraden om je batterij tot maximaal 80 % lading op te laden met een snellaadstation.

Vermogen & batterijcapaciteit van je auto

In de batterij van je elektrische auto zit een lader met een ingebouwde omvormer, de zogeheten ‘onboard charger’. Hoe meer laadvermogen je onboard charger heeft, hoe sneller je elektrische auto kan opladen. Daarnaast heeft ook de batterijcapaciteit van je elektrische auto een impact op de laadtijd: hoe meer capaciteit je hebt, hoe langer het duurt om je batterij vol te laden.

Het laagste laadvermogen geeft de doorslag
Snellaadstations en laadstations met een 3-fasige aansluiting kunnen het meeste vermogen leveren. Maar dat vermindert de laadtijd niet als je elektrische auto het vermogen van het laadstation niet aankan.

Het laagste vermogen bepaalt dus met welk vermogen je kunt laden: het maximale vermogen van de laadpaal of het maximale vermogen van (de onboard charger van) je auto.
 

Tips om (veilig) onderweg op te laden

Vertrek je binnenkort op reis of moet je wel vaker onderweg opladen/bijladen? Dan kunnen onderstaande tips je helpen om je auto  (veilig) op te laden.

  • Neem altijd je mobiele laadkabel mee. Publieke laadstations hebben meestal vaste laadkabels met verschillende connectoren. Je zult hoogstwaarschijnlijk je eigen mobiele laadkabel dus niet nodig hebben als je onderweg wilt laden. Toch is het slim om je mobiele laadkabel ook mee te nemen, bijvoorbeeld als je je auto wilt kunnen opladen aan je verblijf op vakantie.
  • Laat je laadkabel nooit in het zicht liggen. Neem je je mobiele laadkabel mee, laat die dan nooit zichtbaar in je auto liggen. Koperdieven hebben het vaak op laadkabels gemunt, en auto’s op (publieke) parkings zijn aantrekkelijkere doelwitten dan auto’s op opritten.

Ontdek de elektrische autoverzekering van Baloise en bereken je premie online!

Lees meer