FR NL
Zorgeloos elektrisch rijden Moet ik mijn laadpaal en laadkabel apart verzekeren?
22 februari 2024 EV-Verzekering
Koop je een elektrische auto, dan ben je verplicht om die te verzekeren. Maar hoe zit het met je laadpaal en laadkabel? Moet je die nog apart verzekeren? Of zijn die ook gedekt door je autoverzekering? Ontdek het antwoord in deze blog.
Je laadpaal verzekeren

Je laadpaal laten opnemen in je autoverzekering kan niet. Wat je wel kunt doen, is je laadpaal laten opnemen in je brandverzekering. Je brandverzekeraar zal dan je polis aanpassen indien nodig.
In een van onze andere blogs kun je meer lezen over het installeren van laadpalen.

Welke schade aan je laadpaal dekt je brandverzekering?

Je brandverzekering dekt verschillende soorten schade aan je laadpaal. Dat geldt zowel voor schade door ‘externe factoren’ (storm, overstroming, ...) als schade tijdens het opladen (brand, kortsluiting, ...).

Je laadkabel verzekeren

Heb je een Kleine Omnium, dan is je laadkabel verzekerd bij schade door brand, diefstal, natuurevenementen, aanrijdingen met dieren en glasbreuk (glasscherven van je autoruit die je laadkabel beschadigen).

Heb je een Grote Omnium, dan is je laadkabel ook verzekerd als je zelf (onopzettelijk) schade veroorzaakt aan je kabel. (Bijvoorbeeld: je vergat je laadkabel op te ruimen en reed er met je auto over waardoor de kabel beschadigd raakte.)

Heb je een verzekering Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid (BA) Motorrijtuigen, dan is je laadkabel niet verzekerd. Die verzekering dekt de schade die je veroorzaakt aan derden.

Diefstal

Is je laadkabel uit je woning gestolen? Dan is de diefstal gedekt door je omniumverzekering en mogelijk ook door je brandverzekering voor je inboedel (mits afsluiten keuzeverzekering Diefstal en vandalisme).

Is je laadkabel uit je auto gestolen? Dan is de diefstal gedekt door je omniumverzekering.

In hoeverre de schade van een gestolen laadkabel wordt gedekt door je ominumverzekering, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. Bij Baloise hanteren we geen maximumbedrag voor laadkabels. Steelt iemand je laadkabel, dan betalen wij het bedrag van je laadkabel volledig terug. Het volledige bedrag van je laadkabel kan tevens ook worden terugbetaald via de brandverzekering van je inboedel. Mogelijk verminderen we het schadebedrag dan nog met de franchise.

Check alle voorwaarden op onze productpagina voor elektrische auto’s of voor onze brandverzekering.

Voorkomen is beter dan ...
Laadkabels zijn gegeerd bij dieven omwille van het koper dat in de kabels zit. Laat daarom nooit je laadkabel zichtbaar in je auto liggen en berg je kabel op als je hem niet gebruikt!

Je moet je geen zorgen maken over diefstal tijdens het opladen. Dan is de laadkabel beveiligd en ‘vergrendeld’, waardoor iemand die niet zomaar kan uittrekken en meenemen.

Eigen schade

Zoals je eerder al las: schade aan je laadkabel wordt gedekt door je omniumverzekering.

Beschadigt iemand anders je laadkabel (bijvoorbeeld wanneer iemand je auto aanrijdt tijdens het laden)? Dan moet die persoon of diens verzekeraar de schade vergoeden. Heb je een omniumverzekering, dan zal die alvast tussenkomen om daarna de uitgaven bij de andere verzekeraar te recupereren.

Schade aan derden

Veroorzaakt je laadkabel schade aan derden? Dan is die schade gedekt door je (verplichte) verzekering BA Motorrijtuigen. Je verzekeraar betaalt dan de schade uit aan de schadelijder.
Voorbeelden van schade aan derden zijn:

  • iemand struikelt over je laadkabel terwijl je auto aan het opladen is;
  • een publieke laadpaal raakt beschadigd tijdens het opladen door kortsluiting in jouw auto.

Ontdek de elektrische autoverzekering van Baloise en bereken je premie online!

Lees meer
Laat meer zien