Je brandverzekering dekt automatisch waterschade door een overstroming. De meeste brandverzekeraars komen ook tussen voor opruimings- en afbraakkosten, alsook voor huisvestingskosten als je woning tijdelijk onbewoonbaar is.
Dat betekent evenwel niet dat alles verzekerd is.
- Schade door overstromingen aan je inboedel is enkel verzekerd als je jouw inboedel ook expliciet in je brandverzekering opgenomen hebt. Sommige verzekeraars sluiten inboedel die buiten staat en niet permanent vastgemaakt is, zoals tuinmeubelen, uit van de dekking in je brandverzekering.
- Is je woning gelegen in een risicozone voor overstromingen? Dan kan de verzekeraar voorstellen om de schade door overstromingen te dekken volgens de voorwaarden van het Tariferingsbureau Natuurrampen. Je kunt die dekking dan wel krijgen tegen de voorwaarden van het Tariferingsbureau Natuurrampen. De waarborgen zijn dan wat beperkter dan in een standaardbrandverzekering en ook de premie ligt hoger.
- Voorwerpen die zich in je tuin bevinden, zoals een trampoline of barbecue en schade aan je tuin, bijv. bomen, bloemen en struiken, … vallen bij de meeste verzekeraars buiten de standaarddekking. Bij sommige maatschappijen kun je hiervoor wel een optionele waarborg nemen, waarvoor je dan een extra premie betaalt.
- Ook de inhoud van je kelder is soms niet verzekerd.
Om zeker te weten welke waarborgen jouw brandverzekering biedt, vraag je best advies aan je makelaar.
Ja, dat is een standaarddekking in de brandverzekering. De schade aan muren, vloeren en inboedel (als je jouw inboedel in je brandverzekering vermeld hebt) wordt dan vergoed. Ook de kosten voor het opsporen van het lek worden terugbetaald. Die kunnen soms aardig oplopen, als er bijvoorbeeld vloeren uitgebroken moeten worden.
De kosten voor het herstellen van het lek worden niet door alle verzekeraars vergoed. Dat geldt ook voor het extra waterverbruik door het lek: sommige verzekeraars vergoeden dat, andere niet. Belangrijk is dat je je woning, leidingen, installaties en toestellen altijd correct onderhoudt. Stel onderhoudsbeurten niet uit, want dat kan tot schade leiden en tot discussies met je verzekeraar.
Daarnaast zijn er enkele kosten die de verzekeraars niet terugbetalen. Denk bijvoorbeeld aan kosten die je maakt om de toestellen die de waterschade veroorzaakten te laten herstellen, zoals een wasmachine. Of de kosten om het dak te herstellen als er daarlangs water ingesijpeld is.
Je makelaar vergelijkt het aanbod aan brandverzekeringen op de markt en vertelt je er alles over.
Neen, schade door opstijgend vocht is uitgesloten in je brandverzekering. Heb je schade doordat grondwater in je muren binnendringt, dan kun je vaak niet rekenen op je brandverzekering om die schade te vergoeden. Hetzelfde geldt voor opstijgend vocht na slagregen.
Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.
Ontdek de brandverzekering van Baloise en bereken je premie online!