FR NL
Blogs Nieuwe auto kopen? Kies voor actieve rijhulpsystemen.
15 januari 2021
In het drukke verkeer zijn ongevallen helaas dagelijkse kost. Daarom leggen autofabrikanten de laatste jaren steeds vaker de focus op het verminderen van de mogelijke gevolgen van een auto-ongeval. Maar natuurlijk is het nog altijd beter om een ongeval te voorkomen. Houd daarom bij de aankoop van een nieuwe auto ook rekening met de aanwezigheid van rijhulpsystemen. Die kunnen heel wat voordelen opleveren, ook voor je autoverzekering.

Voorkom auto-ongevallen met detectiesystemen en sensoren

Airbags en autogordels zorgen ervoor dat de chauffeur en de passagiers met minder kleerscheuren uit een ongeval komen. Maar elk auto-ongeval blijft er uiteraard een te veel. Om auto-ongevallen te voorkomen, zijn rijhulpsystemen of veiligheidsopties op nieuwe auto’s haast standaard geworden. 

Autoverzekeraars en verzekeringsbemiddelaars zijn alvast pro. De kans op een ongeval verkleint aanzienlijk. Dat is natuurlijk het grote voordeel. Maar wist je dat een auto voorzien met actieve rijhulpsystemen je ook een voordeel kan opleveren in je autoverzekering? Breng je verzekeraar dus zeker op de hoogte van de rijhulpsystemen in je auto. 

De tijd dat autoreclame alleen over prestaties en vermogen ging, is dus ook stilaan verleden tijd. Een auto moet vandaag de dag vooral veilig zijn. Automerken pakken in hun reclamespotjes dan ook steeds vaker uit met hun gamma van allerhande rijhulpsystemen.

Welke actieve rijhulpsystemen kan je auto bevatten?
Automatisch noodremsysteem

Zodra er zich een botsing kan voordoen, grijpt dit remsysteem in via laser, camera, radar of een combinatie daarvan. De chauffeur wordt gewaarschuwd via audiovisuele signalen. Reageert hij niet tijdig? Dan kan het remsysteem zelf ingrijpen om de botsing te verhinderen. De moderne noodremsystemen herkennen zelfs fietsers en voetgangers. Heb jij de zwakkere weggebruiker niet gezien? Dan kan je auto automatisch ingrijpen.

Lane assist

De Lane assist zal de chauffeur waarschuwen via een audiovisueel signaal van zodra hij of zij onbewust van zijn rijstrook afwijkt. De meer gesofisticeerdere Lane-assistsystemen voorkomen zelfs dat je ongewild op een andere rijstrook komt door zelf bij te sturen.

Dodehoekassistentie

Sensoren spotten wat jij niet kunt zien. De dodehoekassistentie zal de bestuurder waarschuwen wanneer er een voertuig of ander object in de dode hoek zit. Op personenwagens functioneert die meestal via een visueel signaal, zoals een lampje, in je buitenspiegel, al dan niet aangevuld met een hoorbaar alarm en/of automatische bijsturing.

Cruise Control en Adaptive Cruise Control

Met Cruise Control kun je vooraf een snelheid instellen zodat je geen gas meer moet geven. De Cruise Controle houdt zich aan die snelheid tot je zelf remt of tot je het systeem weer uitschakelt. Een auto met Adaptive Cruise Control zal ook automatisch afstand houden van de auto voor je en de snelheid aanpassen aan de verkeerssituatie. Rijdt de auto voor je trager dan de door jou ingestelde snelheid? Dan zal de Adaptive Cruise Controle jouw auto ook laten vertragen. Versnelt de auto voor je weer? Dan versnelt ook jouw auto weer tot de ingestelde snelheidslimiet. Sommige systemen kunnen tijdens een file zelfs automatisch stoppen en volgen zonder dat de bestuurder ingrijpt.

Driver Alert

Ben je minder oplettend door vermoeidheid of val je in slaap achter het stuur? Dan merkt het systeem dat op. Je zult een fel geluid horen en aangemoedigd worden door de vermoeidheidsherkenning om even te stoppen om de benen te strekken of om een koffie te drinken.

Er zijn ook nog tal van andere rijhulpsystemen. Denk maar aan navigatiesystemen, actuele verkeersinformatie terwijl je rijdt via radio of internet, parkeersensoren … Allemaal systemen die jou helpen om alerter te zijn in het verkeer.


Welke invloed hebben rijhulpsystemen op je autoverzekering? Vraag het na bij je makelaar.

Wat brengt de toekomst aan rijhulpsystemen?

Auto’s zullen in de toekomst alleen maar veiliger en autonomer worden. De zelfrijdende auto is er al. Voertuigen die zichzelf parkeren nadat je ze aan de ingang van de parkeergarage achterlaat of voertuigen die autonoom rijden in duidelijke verkeerssituaties of op de autosnelweg: het is geen ver-van-ons-bedshow meer.

Voor verzekeraars brengen die vernieuwingen veel moeilijkheden met zich mee. Vandaag is de chauffeur verantwoordelijk en aansprakelijk bij een ongeval dat hij veroorzaakt. Zal dat zo blijven? Hebben de geavanceerde rijhulpsystemen en zelfrijdende auto’s een invloed op die aansprakelijkheid?

Ons advies vandaag: laat je goed informeren over de verschillende opties bij de aankoop van je auto en laat rijhulpsystemen een belangrijke factor spelen bij het bepalen van je keuze.

De technologie zorgt ervoor dat elke bestuurder vandaag voor een veilige auto kan kiezen. Heel vaak ligt afleiding aan de basis van een ongeval dus alle hulp van rijhulpsystemen is een bijkomende troef. Je redt er het leven van andere weggebruikers mee en ook dat van jezelf en je passagiers. 

Veilige auto? Voordelige autoverzekering!
Bereken je autopremie

Heb jij recht op korting op je autoverzekering? Bereken gemakkelijk zelf je autoverzekering online.

Bereken je autoverzekering
Meer lezen?