FR NL
Blogs Brandveiligheid in huis: hoe maak ik mijn woning brandveiliger?
25 februari 2021
Brand in huis kan altijd en overal ontstaan. Brandveiligheid is dus heel belangrijk om een brand te voorkomen of de gevolgen te beperken. Een woningbrand veroorzaakt immers niet alleen grote schade aan je huis, maar brengt ook jou en je gezin in gevaar. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om de brandveiligheid van je huis te vergroten.

Hoe vergroot je de brandveiligheid in je woning?
Tips voor brandveiligheid in je huis

1. Kaarsen zijn gezellige sfeermakers in de woonkamer en slaapkamer, maar houden een groot brandgevaar in.

  • Vergeet niet om kaarsen te doven vóór je gaat slapen.
  • Zet kaarsen bij voorkeur op een brandvrije ondergrond.

2. Je verwacht het misschien niet meteen maar telefoons en tablets die opgeladen worden, houden een gevaar in voor de brandveiligheid in je woning. Steeds vaker zijn ze de oorzaak van brand:

  • Laad telefoons en tablets alleen op als je in de buurt bent.
  • Zorg ervoor dat je telefoons en tablets tijdens het opladen voldoende verluchting krijgen. Leg ze zeker niet onder je hoofdkussen of andere brandbare materialen.

3. In de badkamer schuilen de gevaren vooral in het vrijkomen van CO als je gebruik maakt van een warmwaterboiler op gas. Zorg voor voldoende verluchting.

4. Gebruik geen beschadigde verlengsnoeren of beschadigde elektrische kabels. Vonken of een kortsluiting kunnen brand veroorzaken.

5. Een open haard is heel gezellig op koude dagen, maar vermindert de brandveiligheid van je huis.

  • Scherm je open haard altijd goed af van brandbare elementen in je interieur (houten balken, tapijten ...).
  • Een vonkenscherm voor de open haard vermindert het brandgevaar.
  • Een schouwbrand voorkomen doe je door je schoorsteen jaarlijks te laten schoonmaken.

6. Een absolute must voor de brandveiligheid van je huis zijn rookmelders. Ze redden levens bij brand en zijn ook heel nuttig om beginnende branden te detecteren. Strikt genomen zijn rookmelders geen preventiemiddelen, maar ze kunnen wel vermijden dat er slachtoffers vallen. Bovendien zijn rookmelders verplicht in alle woningen sinds 2018.

Uiteraard is het ook logisch dat je voor de brandveiligheid beter nooit binnen rookt. Rook je toch binnen, blijf dan uit de buurt van de rookdetectoren en wees altijd extra alert.

7. Zorg bij inbouwverlichting altijd voor voldoende ventilatie rondom, zodat de hitte van de lampen geen brand kan veroorzaken.

8. Wist je dat doeken waarmee je producten zoals white spirit opkuist spontaan kunnen ontbranden? Dat fenomeen heet ‘broei’. 

  • Prop vodden met resten van die stoffen niet in je vuilbak. 
  • Steek ze bij voorkeur in een afgesloten metalen doos en bewaar ze uit de buurt van je huis om de brandveiligheid te waarborgen (bijv. een niet-aangrenzend tuinhuis)

9. De garage doet bij veel gezinnen ook dienst als opslagplaats voor verfpotten of andere potten met soms licht ontvlambare producten

  • Sluit de potten altijd goed af, zodat er geen dampen kunnen ontsnappen. 
  • Zorg voor voldoende verluchting en steek er nooit een sigaret op.

10. Wil je er zeker van zijn dat de brandveiligheid van je huis optimaal is? Laat je verwarmingstoestellen dan regelmatig controleren en onderhouden. Voor centrale verwarmingstoestellen en je verwarmingsketel is dat wettelijk verplicht, maar het geldt ook voor individuele toestellen en de warmwaterboiler. Met een goed onderhoud kun je vaak ook verwarmingskosten besparen in de winter.

11. Zet geen brandbare producten vlakbij je verwarmingsketel of elektriciteitskast. Als die in brand vliegen, dan verspreidt het vuur zich moeilijker als er niets brandbaars in de buurt staat.

12.  Brandveiligheid in huis betekent ook dat je elektrische installatie conform moet zijn. Als je merkt dat er problemen zijn, roep dan de hulp in van een elektricien. Blokkeer zeker geen zekeringen en vervang ze niet door zwaardere modellen.

13. Reinig je droogkast regelmatig, want pluisjes van kleding kunnen ontbranden.

Extra tip: bescherm je woning en inboedel bij brand met een brandverzekering

Brandveiligheid in de keuken: hoe maak ik mijn keuken brandveiliger?

De keuken is de plek in huis waar we kokkerellen en gezellig samen eten. Door de aanwezigheid van allerlei elektronische toestellen zoals het fornuis, de oven, de koelkast en de broodrooster is brandgevaar niet ondenkbaar. Vermijd dat er in je keuken een brand uitbreekt en bescherm jezelf en je gezin voor ernstige of levensbedreigende brandwonden of de kwalijke gevolgen na het inademen van rook.

Tips voor brandveiligheid in de keuken

1. Bak frietjes in een frituurpan die voorzien is van een goed werkende thermostaat. Warm geen vet of olie op in een gewone pot. Verlaat de keuken nooit wanneer de frituurpan aan staat.

Vat je frituurpan toch vuur?

  • Blus zeker niet met water.
  • Gebruik een natte doek of branddeken en sluit eventueel af met het deksel.
  • Vervolgens bel je het noodnummer 112

2. Vervang regelmatig je frituurvet. Na verloop van tijd wordt het vet vuil en dat maakt het risico op brand groter. Leuk meegenomen: je frietjes en kroketjes smaken beter in vers frituurvet. 

3. Wees voorzichtig met brandbare materialen zoals keukenhanddoeken of keukenpapier in de buurt van het fornuis. 

4. Controleer regelmatig de gasaansluiting van je kookfornuis. 

5. 
Controleer na het koken of het fornuis (of de andere elektronische toestellen die je in je keuken hebt gebruikt) niet meer aan staan. 

6. 
Reinig of - beter nog - vernieuw de vetfilter van de dampkap enkele keren per jaar. De vetresten kunnen brand vatten en je keuken in lichterlaaie zetten. 

7. 
Vermijd het gebruik van stekkerdozen of opgerolde elektriciteitssnoeren wanneer je toestellen gebruikt die veel stroom nodig hebben, zoals ovens, waterkokers en frituurpannen. Sluit toestellen waar je achteraan niet bij kunt zoveel mogelijk rechtstreeks aan op stopcontacten

8. Laat potten of pannen nooit onbewaakt achter op het vuur. Zorg dat de steel van de pan waarmee je kookt niet uitsteekt, zodat je er niet per ongeluk tegenaan loopt. Plaats pannen ook zoveel mogelijk achteraan op het fornuis.

9. 
Plaats nooit hermetisch afgesloten potten in de microgolfoven, anders dreigt er ontploffingsgevaar.

10. Zorg ervoor dat er geen kruimels in je broodrooster achterblijven. Die kunnen brand veroorzaken.
 

Brandveilige keuken voor je kinderen

Laat kinderen niet toe in de keuken tijdens het koken. Zo kunnen ze zich niet verbranden aan hete kookpotten of krijgen ze geen kokendheet water over zich heen.

Brandschade aangeven?

Heb je onze tips rond brandveiligheid opgevolgd, maar breekt er desondanks toch brand uit in je keuken of je huis? Neem contact op met je makelaar

Met een brandverzekering draag je bij tot de brandveiligheid van je huis.
Bereken je brandpremie

Verzeker je woning en inboedel tegen brandschade met een brandverzekering.

Bij Baloise bereken je de premie van je brandverzekering gemakkelijk online!

Bereken je brandverzekering
Meer tips over het thema Woningen?