Als je zadel te hoog staat, kun je moeilijker op- en afstappen. Als je tijdens het fietsen plotseling moet remmen of op een glad wegdek terechtkomt, is het handig als je met je voeten bij de grond kunt. Zet in de winter je fietszadel dus wat lager.
Laat wat lucht uit je fietsbanden lopen. Daardoor wordt het bandoppervlak op het wegdek groter. Dat zorgt voor meer grip.
Fiets je veel in de winter? Overweeg dan de aanschaf van fietswinterbanden. Bij lagere temperaturen blijft de rubbersamenstelling van winterbanden soepel en behoudt de band een goede grip. Daarnaast hebben winterbanden een speciaal loopvlak dat bij kou en gladheid voor beter wegcontact zorgt. Check ook of het profiel van je banden nog voldoende is.
Kies voor een zware versnelling. Door zwaar en rustig te trappen blijft het aangedreven fietswiel stabiel. Dat geldt ook voor je elektrische fiets: zet de maximale ondersteuning niet aan. Daardoor raak je de controle over je trapkracht kwijt en verlies je feeling met het wegdek.
Op zich is dat een logische gedachte: je hebt er minder weerstand. Toch kan zo’n spoor van platgereden sneeuw verraderlijk glad zijn. Fiets door de verse sneeuw. Die is stroever en vriest minder snel aan. Pas wel op met de randen van het fietspad of de weg. Daar hopen sneeuw en ijs zich op. Bovendien zit er vaak een stoeprand onder.
'Als ik langzaam fiets, kan ik nooit hard vallen.' Dat is een denkfout. Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Dat betekent niet dat je als een Baloise Trek Lion over het fietspad moet sprinten. Zeker met een (voorwielaangedreven) elektrische fiets bestaat de kans dat je voorwiel gaat slippen. Pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan, maar ga niet te traag fietsen.
Bijtrappen in een bocht is funest als het glad is, zeker met een elektrische fiets.
Een nat en glad wegdek beïnvloedt je remafstand. Wees voorzichtig met het gebruik van je voorrem. Vooral in een gladde bocht is het opletten geblazen. Het gevaar bestaat dat je slipt. Of erger: je achterwiel komt omhoog en je maakt een koprol over het fietsstuur. Minder vóór de bocht geleidelijk je snelheid en rem niet in de bocht. Zo houd je het ook veilig voor fietsers en voetgangers die je onderweg tegenkomt.
Advies: laat je remmen regelmatig controleren
De remblokjes kunnen versleten zijn en dan duurt het langer voor je stilstaat. Ga voor controle naar een fietsenwinkel of fietsenmaker bij jou in de buurt.
Knullig maar waar: veel ongelukken met fietsers gebeuren door ondoordacht op- en afstappen. Zorg dat je helemaal stilstaat voordat je afstapt en vermijd schoenen met een gladde zool.
Heb je een elektrische fiets? Neem geen aanloopje met de ondersteuning aan: de fiets gaat er vandoor en jij glibbert er hulpeloos achteraan. Leuk voor een filmpje op YouTube, minder leuk voor jou.
Een tip voor recreatieve fietsers: kies voor waterafstotende of waterdichte sportieve fietskledij. En onder je helm mag ook wel een helmmuts voor de koude zondagochtendtraining in het bos. Een goede zonnebril en een paar fijne handschoenen zijn ook geen overbodige luxe. Verkleumde handen maken het lastig om te remmen en bij kou of een straffe wind kunnen vochtige ogen het zicht behoorlijk belemmeren.
Veel recreatieve fietsers houden niet zo van spatborden, maar ze houden je kleren droog en proper. Op kletsnatte wegen toch een voordeel. Door natte fietskledij krijg je het sneller koud.
Maak in de winter tijd voor een fietsonderhoud. Plassen en modder zorgen bij recreatieve fietsers en kinderen misschien voor extra plezier, maar je laat je fiets best niet té vuil worden. Houd hem schoon en zorg dat de fietsketting goed gesmeerd is.
- Draag meer kleur in donkere winterdagen: draag fluo, ook overdag.
- De wet legt verplichte fietslichten op. In de winter zorg je best voor extra fietsverlichting. De reglementaire fietsverlichting maakt je niet voldoende zichtbaar. Een extra lichtje kun je ook laten knipperen. Houd er wel rekening mee dat je tegenliggers niet verblindt. Check dus het type licht en de focus van de lichtbundel.
- Heeft je fiets een dynamo? Die werken alleen wanneer je aan het fietsen bent. Het licht valt uit wanneer je stilstaat, wat niet veilig is.
- Rijd je in het (schemer)donker, dan zorg je voor extra reflectie. Toch geen fan van fluo? Breng dan reflecterende strips aan op je onderbenen en schoenen. In combinatie met de reflectie zorgt de beweging ervoor dat je oplicht wanneer er een auto- of fietslicht op schijnt. Reflectoren verhogen ook je zijdelingse zichtbaarheid.
- Er bestaan applicaties waardoor je smartphone voor extra verlichting zorgt. Steek hem in een handige armband. Zo ga je ook niet bellen of sms’en terwijl je fietst. Winterse weersomstandigheden vragen je volledige aandacht.
Hij helpt je met advies op maat over verzekeringen voor je fiets.
Is er een fietspad voor je woning? Dan kun je valpartijen door jezelf en andere fietsers vermijden door die alvast sneeuw- en ijsvrij te maken. Gaat er ondanks je inspanningen toch iemand onderuit en word jij aansprakelijk gesteld? Dan kun je een beroep doen op je familiale verzekering om de schade te vergoeden. Maak je een uitschuiver met je fiets en is er iets gebroken? Dan kun je een beroep doen op je fietsbijstand.
Heb je nog geen familiale verzekering of geen fietsbijstand afgesloten? Je makelaar geeft je graag meer informatie.