Weet je al wat een groepsverzekering is? Lees meteen verder.
De groepsverzekering is een verzekering die je als werkgever kunt nemen om onder andere een aanvullend pensioen op te bouwen voor je werknemers. Je betaalt periodiek een bijdrage aan een verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds. Alle bijdragen bouwen op tot een pensioenreserve. Je werknemer krijgt die pensioenreserve verplicht uitbetaald wanneer die op pensioen gaat of mogelijk vanaf wanneer die voor pensionering in aanmerking komt.
De groepsverzekering is een van de populairste extralegale voordelen.
Aanvullend pensioen opgebouwd via een groepsverzekering gaat nooit verloren, ook niet na een ontslag. Met andere woorden: je ontslagen of vertrekkende werknemer behoudt de opgebouwde pensioenreserve.
Je werknemer kan ook zelf kiezen wat die met de pensioenreserve doet. De reserve vroegtijdig laten uitbetalen is echter geen optie.
Als een werknemer je bedrijf verlaat, dan heb je als werkgever een informatieplicht.
- Zo moet je de pensioeninstelling op de hoogte brengen van het ontslag.
- Vervolgens zal die bepaalde gegevens doorsturen, zoals het bedrag van de opgebouwde pensioenreserve en de opties die je werknemer heeft. Deze gegevens ontvang je normaal binnen 30 dagen.
- Zodra je de gegevens hebt ontvangen, moet je die zo snel mogelijk aan je werknemer bezorgen. Dat mag schriftelijk of via e-mail.
- Uiteraard stop je ook met bijdragen te betalen voor je werknemer wanneer die vertrekt.
Zoals eerder vermeld behoudt je werknemer sowieso de opgebouwde pensioenreserve. Wat die met de opgebouwde reserve doet, kan hij of zij zelf kiezen. Er zijn 3 opties.
De werknemer laat de pensioenreserve staan (met of zonder overlijdensdekking)
Wanneer je werknemer niets onderneemt, blijft de pensioenreserve staan bij de pensioeninstelling van jouw groepsverzekering. Het pensioenplan loopt gewoon verder, maar er worden geen bijdragen meer gestort.
Heb je als werkgever ook een overlijdenswaarborg bij je groepsverzekering?
In sommige gevallen valt die waarborg weg voor de werknemer. In dit geval gaat de opgebouwde pensioenreserve niet naar de nabestaanden van de werknemer wanneer die zou overlijden. Het is belangrijk dat je de werknemer hierover informeert. Die kan dan zelf los van de groepsverzekering een overlijdensdekking nemen als die dat wilt tegen premiebetaling.
Kiest de werknemer ervoor om een overlijdenswaarborg binnen de groepsverzekering te behouden, dan moet de werknemer dat aan de pensioeninstelling laten weten binnen twaalf maanden na ontvangst van zijn of haar uittredingsfiche.
De werknemer kan de reserve ook overdragen naar een andere verzekeringscombinatie bij jouw pensioeninstelling die mogelijk ook een overlijdensdekking bevat.
Bij de laatste twee opties moet de werknemer geen premie betalen, maar dan zal de pensioenreserve die later wordt uitbetaald wel lager zijn dan wanneer er geen overlijdensdekking werd gekozen.
De werknemer draagt de pensioenreserve over naar een onafhankelijke pensioeninstelling
De werknemer kan de pensioenreserves ook overdragen naar een andere (onafhankelijke) pensioeninstelling die erkend is voor het beheer van beroepsgebonden aanvullende pensioenen.
Bij de meeste pensioeninstellingen kan de werknemer ook een overlijdenswaarborg nemen.
De werknemer draagt de pensioenreserve over naar de groepsverzekering van zijn of haar nieuwe werkgever
Als de nieuwe werkgever van de werknemer een groepsverzekering aanbiedt, dan kan de werknemer de pensioenreserve overdragen. De werknemer kan dit gratis doen en de nieuwe werkgever kan dit niet weigeren.
Contacteer of maak een afspraak met een van onze verzekeringsmakelaars in je buurt.