Reis je met een baby, dan moet je met veel meer zaken rekening houden dan wanneer je alleen of met je partner op vakantie gaat. Logisch natuurlijk. Zo is het belangrijk om een bestemming te kiezen die geschikt is voor baby’s. Waarmee houd je best rekening?
- de veiligheid, hygiëne en kwaliteit van de gezondheidszorg in het land
Op de website van Diplomatie Belgium vind je up-to-date info over de veiligheid van alle landen ter wereld. Je vindt er ook de nodige info over de kwaliteit van de gezondheidszorg en over verplichte vaccinaties.
- het klimaat en de hoogte
Met een baby reis je best niet naar landen met extreme klimaten en hoogtes. Ideale vakantiebestemmingen in Europa zijn Menorca, Mallorca, Antalya, Denemarken, Zweden, Portugal en de Griekse eilanden.
Heb je je bestemming gekozen? Dan is de vraag waar je precies gaat logeren. En daar ben je, ook met een baby, helemaal vrij in. Welke accommodatie je kiest, hangt volledig af van je voorkeur. Of je nu wilt kamperen in de natuur of wilt verblijven in een vakantiepark, all-inhotel of vakantiehuis … het kan allemaal met een baby. Check op voorhand wel eerst welke spullen, zoals een babybedje en verschoonkussen, er voorhanden zijn en wat je zelf moet meenemen.
Kijk ook goed of de accommodatie niet in een druk stadscentrum of in een uitgangsbuurt ligt. Nachtlawaai wil je met een kleine baby natuurlijk zoveel mogelijk vermijden.
Vakantiebestemming en logement gevonden? Dan is het tijd om je transport te regelen, al hangt dat natuurlijk in grote mate af van je bestemming. Elk vervoermiddel heeft zijn voor- en nadelen. Kies dus vooral de optie waarbij jij je het best voelt.
- Tot twee jaar hoef je geen stoel te reserveren, je kindje mag tijdens de vlucht gewoon bij je op schoot.
- Vertrek tijdig naar de luchthaven en calculeer wat extra tijd in om stress te vermijden.
- Baby’s tot één jaar mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen gratis ruimbagage van 10 kg inchecken. Tip: neem zeker voor een aantal dagen luiers, voeding en kleding mee in je handbagage. Als je vertraging hebt of je ruimbagage niet tegelijk met jou aankomt, kun je toch al even verder.
- De buggy mag je meenemen tot aan de gate. Wanneer je opstapt, kun je de buggy aan een steward geven. Die zorgt ervoor dat hij mee in het ruim gaat.
- Je mag zoveel babyvoeding als nodig mee aan boord nemen. Baby- of flesvoeding kan ook aan boord opgewarmd worden. Hou er wel rekening mee dat je niet meer dan 100 ml water mag meenemen.
- Plan je autorit zoveel mogelijk ’s avonds of ’s nachts, zodat je baby het grootste deel van de trip kan slapen.
- Doe je baby luchtige kledij aan en zorg voor een aangenaam binnenklimaat. Zeker als je in de zomer rijdt, kan de temperatuur in de auto snel oplopen. Een zonnewering en airco kunnen helpen. Let wel dat je de airco niet te hard zet.
- Voorzie in wat speelgoed en muziek om je baby bezig te houden.
- Neem regelmatig pauzes, zodat je een frisse neus kunt halen, je kleintje kunt verschonen en eten geven. Je baby voldoende laten drinken is eveneens erg belangrijk!
- Een treinrit is voor de meeste mensen minder stresserend dan vliegen en zelf rijden. Als jij rustiger bent, zal je baby’tje dat ook zijn.
- Zorg voor een relax reisschema. Voorzie voldoende tijd om over te stappen.
- Op heel wat internationale treinritten heb je eet-, slaap- en recreatievoorzieningen. Sommige treinen beschikken ook over een kindercoupé met een speelruimte en uitklapbare verschoontafel. Check dus vóór je boekt zeker de mogelijkheden op de trein.
Wil je zeker zijn dat je niks belangrijks voor je baby’tje vergeet? Overloop dan de checklist hieronder. Zo kun je met een gerust hart op reis vertrekken.
- Luiertas
- Luiers en zwemluiers
- Billencrème en -doekjes
- Aankleedkussen
- Hydrofiele doeken
- Washandjes en handdoeken
- Babyzeep en -shampoo
- Zonnecrème
- Nagelsetje
- Slaapzak
- Tutjes
- Dekentje
- Knuffels
- Babyfoon
- Nachtlampje
- Flesvoeding
- Zuigflessen met speen
- Flessenwarmer
- Doseerbakjes voor poedermelk
- Slabbetjes
- Bordje en bestek
- Drinkbeker
- Rompertjes
- Pyjama’s
- T-shirts
- Truien
- Korte en lange broekjes
- Jas
- Sokjes
- Zonnehoed en -bril
- Buggy
- Draagzak of draagdoek
- Speelgoed en -mat
- Wipstoeltje
Een familiale verzekering biedt je wereldwijd dekking als jij of een gezinslid schade zou veroorzaken aan iemand anders of aan je vakantiehuis. Met de juiste verzekering kun jij dus genieten van een veilige, comfortabele reis met je kleintje!
Vertrek je binnenkort op reis met je baby en heb je nog vragen over je verzekering? Neem dan zeker contact op met je verzekeringsmakelaar. Hij geeft je advies op maat. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.
Onze familiale verzekering beschermt je voor de financiële gevolgen van schade die je toebrengt aan tijdelijke verblijven en vakantieverblijven.
Hij helpt je met advies op maat over verzekeringen voor je vakantie.