FR NL
Blogs Welke soorten levensverzekeringen zijn er?
15 mei 2024 Overlijden particulier , Beleggen particulier
Verzekeringen zijn er om je te beschermen tegen de risico’s van het dagelijkse leven en de financiële gevolgen die hiermee gepaard gaan. Een voorbeeld van een bekende verzekering is de levensverzekering. Maar welke soorten bestaan er? Je ontdekt alle soorten levensverzekering in deze blog. 
Wat is een levensverzekering?

De term ‘levensverzekering’ duidt niet op één specifieke verzekering. Er bestaan verschillende soorten levensverzekeringen. Enkele voorbeelden zijn:

  • de beleggingsverzekering
  • de pensioenspaarverzekering
  • de overlijdensverzekering

Levensverzekeringen om kapitaal mee op te bouwen:

De beleggingsverzekering en pensioenspaarverzekering zijn levensverzekeringen waarmee je extra kapitaal kunt opbouwen. Bijvoorbeeld om bepaalde plannen te realiseren, je levenstandaard aan te houden na je pensioen, of te sparen voor je (klein)kinderen. Je verzekeraar betaalt het opgebouwde kapitaal uit op een vooraf bepaalde datum of wanneer je het opvraagt.

Wat is een overlijdensverzekering?

De overlijdensverzekering is een levensverzekering waarmee je je nabestaanden financieel kunt beschermen als je overlijdt. Samen met de verzekeraar bepaal je vooraf het kapitaal dat je nabestaanden zullen ontvangen als je overlijdt. Je kunt ook zelf de begunstigden aanduiden.

Met het kapitaal van je overlijdensverzekering kunnen je nabestaanden de financiële klap opvangen na je overlijden. Zo kunnen ze (een deel van) het geld gebruiken om je begrafenis te betalen en de kosten te dekken van eventuele successierechten op je erfenis.

Een overlijdensverzekering is niet per definitie een levenslange verzekering. Je kunt ook een tijdelijke overlijdensverzekering nemen.

Hoeveel kost een overlijdensverzekering?

Hoeveel premie je betaalt voor een overlijdensverzekering, hangt af van:

  • het kapitaal dat je afspreekt met je verzekeraar;
  • je leeftijd;
  • je gezondheidstoestand.

De overlijdensverzekering: ook fiscaal interessant!

Wist je trouwens dat een levensverzekering als de overlijdensverzekering je ook een belastingvoordeel kan opleveren? Zo kun je tot 30 % van de betaalde premies recupereren in je personenbelasting.
 

De schuldsaldoverzekering: voorbeeld van een overlijdensverzekering

Zoals er verschillende levensverzekeringen zijn, zijn er ook verschillende overlijdensverzekeringen. Een voorbeeld hiervan is de schuldsaldoverzekering.

De schuldsaldoverzekering is een verzekering die je vaak verplicht moet nemen als je een lening aangaat om een onroerend goed, zoals een woning, te kopen. Als je onverwacht overlijdt vooraleer je je lening hebt afbetaald, dan zal je verzekeraar het saldo van je schuld vereffenen. Dat kan het volledige saldo of een deel van het saldo zijn, afhankelijk van de afspraak die je met je verzekeraar maakt. Zo bespaar je je nabestaanden de last om jouw lening verder af te betalen en moeten zij het onroerend goed niet verkopen.

Heb je een partner en sluiten jullie samen een lening af, dan kunnen jullie kiezen om elk voor 50 % of 100 % van de lening verzekerd te worden.

  • Zijn jullie elk voor 50 % van de lening verzekerd en overlijdt een van jullie? Dan betaalt de verzekeraar de helft van het saldo van jullie lening af.
  • Zijn jullie elk voor 100 % van de lening verzekerd en overlijdt een van jullie? Dan betaalt de verzekeraar het volledige saldo van jullie lening af en moet jij of je partner niets meer afbetalen.

Contacteer of maak een afspraak met een van onze verzekeringsmakelaars in je buurt.

Vind een makelaar in je buurt
Advies in verzekeringen van Baloise
Laat meer zien