- Voorkom stormschade door je woning te onderhouden. Een losse dakpan, een defecte dakgoot, een overhellende boom? Grijp tijdig in. Neem indien nodig contact op met een werkman voor dringende herstellingen aan je woning .
- Doe altijd een check-up van je woning vooraleer je op vakantie vertrekt. Zo kom je na stormweer niet voor verrassingen te staan bij thuiskomst.
- Het is een slecht idee om de ramen in je huis open te laten, zeker als je thuis vertrekt. Ook kiepstand raden we af, want een kier is al genoeg om tijdens stormweer waterschade op te lopen. Een doorweekt stuk muurpleister of vochtige plekken op het plafond, daar wordt niemand blij van. Op zich is dat geen drama, maar een herstelling – pleisteren en schilderen – brengt veel rompslomp met zich mee. En wat als je inboedel beschadigd geraakt? Je zou toch niet graag hebben dat het regenwater via de dakkoepel langs het plafond en op je geliefde keukentafel loopt. Vintage teak uit Zweden! Of stel je voor dat de wind die door het openstaande keukenraam naar binnen waait die dure vaas op het salontafeltje omverblaast. Was het een erfstuk, dan breekt je hart vast een beetje mee.
Mooi meegenomen, door de ramen te sluiten, houd je niet alleen regen en wind, maar ook dieven buiten. Een raam op kiepstand is geen hindernis voor een inbreker. Integendeel, dat kiertje trekt net de aandacht. Een gesloten raam is al een iets moeilijker te nemen barrière. Hoe langer een inbreker moet proberen om ergens binnen te raken, hoe groter de kans dat hij zonder buit weer afdruipt. Lees onze tips om een woninginbraak te voorkomen. - Liep je stormschade op aan je dak? Klim tijdens stormweer nooit zelf het dak op. Liever een natte zolder dan een verongelukte eigenaar. Blijf binnen, sluit ramen en deuren en bel de brandweer.
- Informeer bij je makelaar naar de dekkingen en waarborgen van je woonverzekering die van toepassing zijn bij stormweer. Hij of zij kan je ook preventieve tips geven over je nieuwe zonnetent, terrasoverkapping of veranda.
Laat je niet verrassen door stormweer
Stormweer kan snel opsteken en verrassend hevig tekeergaan, maar helemaal onverwacht komt het toch ook weer niet. Wordt de lucht op een zwoele dag plots pikdonker? Dan weet je dat een kletterend onweer kan losbarsten. De meeste mensen volgen de weerberichten of ze hebben een app op hun smartphone die het weer voorspelt. Via sociale media als Twitter kun je ook de berichten van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken volgen.
Is jouw tuin klaar voor zwaar stormweer?
Is er stormweer voorspeld? En ben je thuis? Hou dan een oogje in het zeil. Tuinstoeltjes, een barbecuestel, een parasol of een trampoline kunnen tijdens stormweer beschadigd geraken of net zelf veel schade veroorzaken. Je wilt niet meemaken dat een tuinstoel dwars door het glas van je veranda vliegt. Of nog erger, door het glas van de veranda van de buren.
Neem daarom voorzorgsmaatregelen en berg de spullen in je tuin veilig op in de garage, in je huis of tuinhuis. Onder een pergola kan ook, maar maak dan alles stevig vast. Onder zo’n open constructie kan de wind lelijk huishouden.
Stormweer in België en jij bent op vakantie? Schakel je buren in!
Als je op verplaatsing bent of in het buitenland zit, heb je weinig aan die voorspellingen van stormweer. Doe daarom de moeite om je tuingerief veilig op te bergen voor je vertrekt. Achter slot en grendel, want dat houdt zowel dieven als regen en wind buiten. Heb je binnen geen plaats, maak dan ten minste je spullen vast, zodat ze niet kunnen wegwaaien. Je kunt ook een sleutel aan de buren, familie of vrienden geven. Zij kunnen je woning controleren en je in geval van stormschade informeren. Geef hun eventueel contactgegevens van personen (familie, vrienden, je makelaar) die in geval van schade meteen gebeld moeten worden. Een kapot raam of weggewaaide dakpannen moeten snel hersteld worden, om nog meer problemen of schade te voorkomen.
Heeft je woning tijdens hevig stormweer toch stormschade opgelopen? Dan kan je woonverzekering het leed verzachten. Een woonverzekering wordt in de volksmond ook wel eens een brandverzekering genoemd. Nochtans dekt zo’n verzekering niet alleen brand, maar ook schade door storm (met windstoten van 80 kilometer per uur of meer), hagel en water, elektriciteitsschade en – als je voor die optie kiest – ook diefstal.
Nadat je schade had door stormweer, maakt een financiële vergoeding veel goed. Maar zoals gezegd, stormschade voorkomen is steeds beter dan repareren of vervangen. Dat laatste zorgt altijd voor kopzorgen en tijdverlies.
Een vervallen of slecht onderhouden gebouw kan niet verzekerd worden. De kans op schade bij stormweer is dan te groot. Wil je je eigendom toch verzekeren tegen stormschade? Zorg dan eerst voor de nodige renovatiewerken.
Wat wel en niet verzekerd is, kun je navragen bij je makelaar. Hij of zij helpt je verder als stormschade jou overkomt. Neem bij schade altijd contact op met je makelaar en stuur gerust foto’s van de schade mee voor in je dossier.
Ook je tuinmeubels zijn verzekerd bij stormweer
Als je een woonverzekering hebt, geen paniek. Je inboedel, zoals verzekeraars dat noemen, is verzekerd bij stormweer, alsook het meubilair en andere spullen die deel uitmaken van je tuin of terras. Worden je tuinmeubels door stormweer beschadigd, dan zijn die verzekerd via je woonverzekering. Dat geldt trouwens ook voor je tuinhuis of hobbyserre. Op die manier kan een groot deel van de stormschade financieel vergoed worden.
Bescherm je auto tegen stormweer
Storm op komst? Parkeer je auto dan in je garage of onder de carport, als je die hebt. Hagelbollen kunnen tijdens hevig stormweer een spiegelgladde carrosserie veranderen in een pokdalig stuk metaal. En ook een afgekraakte boomtak kan veel stormschade veroorzaken. Dat soort van schade is gedekt als je een omniumverzekering hebt, maar onder bepaalde voorwaarden ook door de brandverzekering.
Bij Baloise bereken je de premie van jouw brandverzekering gemakkelijk online.