De investering in ImmoPass past perfect in de strategie van Baloise Insurance om het werk van professionele en niet-professionele syndici eenvoudiger te maken. Eerder dit jaar nam de verzekeraar al voor 800.000 euro een participatie in Keypoint. Dat ontwikkelde een digitale assistent voor syndici die alle partijen voor het beheer en onderhoud van een appartementsgebouw samenbrengt en die vlot de juiste vakman zoekt voor herstellingen. De recente participatie in ImmoPass past perfect in dat ecosysteem. Baloise Insurance investeerde dit jaar in totaal al voor bijna anderhalf miljoen euro in de sector van syndici.
'De tijd dat een verzekeraar enkel verzekeringen aanbiedt, is voorgoed voorbij. We spelen al enkele jaren in op nieuwe noden van particulieren en bedrijven en bouwen een ecosysteem uit van innovatieve partners en start-ups. We zien erg veel potentieel in de markt van syndici. Door het vele avond- en weekendwerk, de administratie, de technische bijstand en een steeds complexere wetgeving is hun job veelzijdig, maar ook erg complex. Bovendien hebben ze sinds kort ook de verplichting om elk jaar een budgetplan op de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars te brengen voor de werken in de gemeenschappelijke delen. Wij geloven dat we kunnen helpen om hun werk eenvoudiger en overzichtelijker te maken. Via ImmoPass kunnen we hen via ons distributiemodel van onafhankelijke makelaars naast een verzekering ook die extra services aanbieden.' - Noël Pauwels, gedelegeerd bestuurder, Baloise Insurance
Interesse?
Vraag bij ImmoPass een technische controle van je gebouw aan.
Een technische vastgoedcontrole of ‘medische check-up’ voor gebouwen is zo’n extra service die Baloise Insurance syndici wil aanbieden. De Waalse start-up ImmoPass die deze oplossing ontwikkelde is sinds 2019 actief in Wallonië en Brussel en wil nu de Vlaamse markt betreden. De start-up werkt samen met een netwerk van architecten en ingenieurs die de woning op technisch vlak controleren: bijvoorbeeld in welke staat het gebouw zich bevindt, of de structuur nog in orde is en of er technische constructiefouten zijn. De expert beoordeelt de woning op tachtig technische aspecten zoals stabiliteit, het dak, de staat van de kamers en materialen. Hij controleert ook de beschikbare documenten en bijvoorbeeld onregelmatigheden in de stedenbouw, vochtproblemen of de aanwezigheid van asbest.
"Een aankoop van een woning is een belangrijke en grote financiële stap in ons leven en toch gebeurt er zelden een volledige technische inspectie op het gebouw. Bizar want een auto kopen we ook niet zonder technische inspectie. We merkten dat zo’n volledige doorlichting van een gebouw op de markt ontbrak en ontwikkelden daarom ImmoPass. De audit en het bijhorend certificaat geven je een totaalbeeld van de kosten. Ook voor een syndicus is de ImmoPass interessant omdat het een neutraal rapport geeft dat de prioriteit van de nodige werken aan de gemeenschappelijke delen van een gebouw oplijst, en wat de kostprijs daarvan is. De onafhankelijkheid van onze controle is vaak belangrijk, want die vermijdt discussies of iets nu wel of niet nodig is en of de offerte van een aannemer correct is. We willen met andere woorden transparantie creëren op de vastgoedmarkt en zijn erg blij dat Baloise Insurance ons hierin wil ondersteunen." - Marc Guilmot, CEO en mede-oprichter van ImmoPass
Voor zo’n technische kwaliteitscontrole en ImmoPass-certificaat betaal je ongeveer 399 euro voor een eengezinswoning en 65 euro per appartement in een gebouw met meerdere eigenaars (met een minimum van 500 euro). Baloise Insurance ziet via ImmoPass een manier om aan syndici, maar ook aan property of office managers een service te verlenen die verder gaat dan het verzekeren alleen. Maar uiteraard kan het ook een impact hebben op de premiezetting, want met een ImmoPass-certificaat weten de verzekeraar en de makelaar immers perfect wat de staat van de woning of het gebouw is. In een volgende fase wil Baloise Insurance het aanbod ook verder uitbreiden en via makelaars aanbieden aan particulieren.