FR NL
News Maai mei niet, zaai mei wel Baloise laat 575 m² gras aan haar kantoorzone groeien en tovert 10.000 m² aan bedrijventerreinen om tot bloemenweides
1 juni 2023. In het kader van de campagne ‘Maai mei niet’ heeft Baloise 575 m² aan grasperken aan haar kantoor in Antwerpen gedurende een maand niet gemaaid. Het bedrijf bouwde ook 10.000 m² aan bedrijventerreinen om tot bloemenweide. Deelnemers aan de campagne, een initiatief van Knack, Bond Beter Leefmilieu en de KU Leuven, laten een maand lang hun gras groeien. Madeliefjes en paardenbloemen zijn de ideale voeding voor bijen en vlinders. Maar die bloemen worden weggemaaid bij het afrijden van grasperken.

"Baloise gelooft sterk in de integratie van klimaat- en milieuvriendelijke praktijken in alle aspecten van haar activiteiten. Als onderdeel van de 'Maai mei niet’-campagne lieten we op bepaalde grasstroken voor het kantoor in Antwerpen de natuur haar vrije gang gaan. Door deze eenvoudige maar impactvolle handeling kunnen wilde bloemen zoals paardenbloemen, madeliefjes en boterbloemen vrij bloeien. Zo is het kantoorterrein veranderd in een prachtig en kleurrijk toevluchtsoord voor bijen en vlinders, een mooie bijdrage aan de verbetering van de biodiversiteit in ons land."

Het contrast tussen de onaangeroerde gebieden en de regelmatig gemaaide delen is opvallend en toont duidelijk de positieve effecten van de inspanningen die Baloise leverde aan haar kantoorterrein in Antwerpen.

10.000 m² aan bedrijventerreinen omgebouwd tot bloemenweide

De inzet voor biodiversiteit van Baloise hield echter niet op aan het kantoor in Antwerpen. Baloise besloot om bloemenweiden te planten op twee van de terreinen die ze in de regio beheert. Een indrukwekkende oppervlakte van 10.000 m² wordt omgebouwd tot bloemenweiden. Deze actie creëert extra habitats voor bestuivers en draagt bij tot de bloei van de plaatselijke fauna en flora.

Maai mei niet, zaai mei wel: ook medewerkers van Baloise laten natuur in eigen tuin of op eigen balkon de vrije gang gaan

Baloise wilde haar medewerkers bij dit zinvolle initiatief betrekken en hen in staat stellen een verschil te maken in hun eigen omgeving. Onder het motto ‘Maai mei niet maar zaai mei wel' spoorde Baloise de collega's aan om hun eigen biodiversiteitsreis te beginnen en mini-prachthavens van biodiversiteit te creëren in hun tuinen en op hun balkons.

Via een reeks ludieke en motiverende acties moedigde Baloise haar collega's aan om ook thuis mee te doen en de natuur in de eigen tuin of op het balkon haar vrije gang te laten gaan. Baloise beloonde alle deelnemers met bloemenzaadjes als blijk van waardering. De collega’s werden ook uitgenodigd om boeiende voor- en na-foto's van de eigen groene ruimtes te delen op het intranet. Door de collectieve inspanning en het enthousiasme van de medewerkers werd dit initiatief een verhaal van iedereen binnen het bedrijf, wat de inzet van Baloise voor de verbetering van de biodiversiteit alleen maar versterkte.

Actie van Baloise voor ‘Maai mei niet’ leverde nectar voor 524 bijen op

Met behulp van de website van Knack kon Baloise het effect, meer bepaald de nectarscore, van haar inspanningen meten. Alleen al het Berchem-kantoor levert nu nectar voor 524 bijen op. Een dergelijk tastbaar resultaat getuigt van de kracht van kleine maar zinvolle acties. Het bedrijf kijkt verder uit naar de nectarscores van haar overige inspanningen. Ze is ook benieuwd naar de voor- en na-foto's van haar toegewijde medewerkers, die dit initiatief actief hebben omarmd.

De overweldigende respons en het enthousiasme van de deelname aan 'Maai mei niet' hebben Baloise geïnspireerd om verdere mogelijkheden aan te grijpen om de biodiversiteit te bevorderen. Baloise blijft actief bekijken hoe het de komende jaren op dit initiatief kan voortbouwen, hoe het haar werknemers hierbij kan blijven betrekken en hoe het de positieve impact op het milieu verder kan vergroten.

Foto: Debby Termonia
Meer nieuws