De informatie op deze pagina is bedoeld voor werkgevers en makelaars.
U bent werknemer en u hebt een vraag over de groepsverzekering?
Neem dan in eerste instantie contact op met uw werkgever. Die zal, indien nodig, met zijn makelaar en/of met Baloise contact opnemen om uw vraag op een correcte en gepersonaliseerde manier te beantwoorden.
De eenvoudigste manier om ons alle informatie te bezorgen, is via ons e-mailadres levenbeheer-eb@baloise.be. Zo kun je ons op ieder moment bereiken en gaat er niets verloren.
Hoe wens je met ons te communiceren?
Het is belangrijk dat je ons bij de start van de polis of bij wijzigingen doorgeeft wie je contactpersonen zijn en welke e-mailadressen we moeten gebruiken voor het beheer van je groepsverzekering.
In principe bezorgen wij alle documenten voor de aangeslotenen aan je makelaar. Wil je liever de documenten zelf ontvangen? Neem dan contact met ons op via levenbeheer-eb@baloise.be.
Je hebt een nieuwe medewerker aangeworven? Gefeliciteerd! Je wilt die werknemer natuurlijk informeren over de voordelen die hij geniet dankzij jouw groepsverzekering. En uiteraard wil je de aansluiting zo vlot mogelijk laten verlopen.
De wetgever verplicht elk bedrijf met een groepsverzekering om nieuwe medewerkers (die behoren tot de categorie waarvoor je de verzekering afsloot) onmiddellijk en zonder onderscheid aan te sluiten. Dus ook medewerkers die je met een tijdelijk contract zou aanwerven.
Daarom bezorg je ons alle informatie via levenbeheer-eb@baloise.be. Je gebruikt daarvoor best het gepersonaliseerde Excel-bestand. Beschik je nog niet over een gepersonaliseerd Excel-bestand? Neem dan contact op via levenbeheer-eb@baloise.be, zodat wij je op eenvoudige aanvraag een gepersonaliseerde versie kunnen bezorgen. Dat maakt het beheer voor jou en ons gemakkelijker.
Als we de aansluiting hebben verwerkt, bezorgen we je een Benefit Statement. Je hoeft niets terug te sturen.
We bezorgen je ook een verrekeningsstaat met de afrekening van de premies.
Had je nieuwe werknemer voordien al een groepsverzekering en hij wil zijn opgebouwde reserves meenemen in zijn huidig plan?
Dan is het belangrijk dat hij ons dat onmiddellijk laat weten via dit document. Wij nemen contact op met de vorige verzekeraar en bezorgen een nieuw Benefit Statement waarop de reserves staan die overgedragen werden.
Wenst de nieuwe aangeslotene reeds bij opstart de begunstigden bij overlijden aan te passen?
Dan laat hij ons dat onmiddellijk weten via dit formulier.
Voorziet je plan in een persoonlijke bijdrage van de aangeslotene, dan moet je dat premiegedeelte ook doorgeven aan je sociaal secretariaat. Zo kan het sociaal secretariaat dat in mindering brengen van het loon van je werknemer.
Voorziet je plan in een waarborg Arbeidsongeschiktheid of Hospitalisatie? Dan ben je verplicht de werknemer erop te wijzen dat hij recht op heeft om zelf voorzieningen te treffen voor wanneer hij later uit je plan zou stappen en die waarborg(en) op individuele basis wil verderzetten. Je vindt alle informatie hier.
Opmerking: Wij kunnen pas dekking verlenen zodra we in het bezit zijn van de persoonsgegevens en de eventuele medische formaliteiten. Voor medische formaliteiten mag er rechtstreeks contact opgenomen worden met de dokters, medische centra en ziekenhuizen.
Wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, moet je dat zo snel mogelijk melden via e-mail naar levenbeheer-eb@baloise.be. Je gebruikt hiervoor het Excel-bestand dat we je op eenvoudige aanvraag bezorgen. Je hebt hiervoor wettelijk 30 dagen de tijd, maar hoe sneller je dat doet, hoe sneller je premiebetalingen aangepast worden.
De premiebetalingen voor de betrokken werknemer eindigen de eerste van de maand volgend op de uitdiensttreding (behalve uiteraard als de uitdiensttreding op de eerste van de maand valt).
Een werknemer die het bedrijf verlaat, moet kunnen kiezen hoe hij zijn opgespaarde reserves verder belegt. Wij vermelden die opties in de keuzebrief die hij van ons ontvangt. Hij heeft 30 dagen om zijn keuze kenbaar te maken, daarna gaan we ervan uit dat hij voor een standaardoptie kiest. De werknemer krijgt ook een aangepast Benefit Statement met de nieuwe verzekerde bedragen wanneer de premiebetaling wordt stopgezet.
Voorziet je plan ook in een waarborg Arbeidsongeschiktheid of Hospitalisatie? Dan kan hij kiezen om die waarborg op individuele basis verder te zetten. Je vindt hierover meer informatie op volgende pagina
Heb je een groepsverzekering waarbij de premies of de waarborgen zijn uitgedrukt als een percentage van de lonen van je werknemers?
Dan bezorgen we je jaarlijks een Excel-bestand met de gegevens zoals ze bij ons op dat moment gekend zijn. We vragen je om ons op dezelfde manier de nieuwe loongegevens te bezorgen.
Zodra de aanpassingen zijn verwerkt, ontvang je de verrekeningsstaat, het vervaldagbericht en de aangepaste Benefits Statements op de manier zoals afgesproken.
Er is een bijzondere sociale bijdrage van 8,86 % verschuldigd op de nettopremies voor de waarborgen Leven (Pensioen) en Overlijden die je voor je werknemers betaalt.
Je moet de RSZ-bijdrage zelf betalen, binnen de maand na het kwartaal waarin je die premies aan Baloise hebt gestort. Gelieve hiervoor je sociaal secretariaat op de hoogte te brengen.
Wij bezorgen je per kwartaal een overzicht met het correcte bedrag dat je aan de RSZ verschuldigd bent. Zo kun je een correcte aangifte doen. Die overzichten worden afgeleverd op de 7e kalenderdag na het verstrijken van ieder kwartaal en worden bezorgd via het e-mailadres dat je ons medegedeeld hebt. Bezorg dat document zo snel mogelijk aan je sociaal secretariaat dat voor de verdere verwerking zorgt.
Belangrijk: De bedragen van die RSZ-overzichten kunnen afwijken van de bedragen die je op de verrekeningsstaten vindt. Dat komt omdat het RSZ-overzicht wordt aangemaakt op basis van betaalde premies en niet op basis van de geboekte premies.
In sommige gevallen is bovendien een bijkomende bijdrage van 3 % verschuldigd. Je leest hierover alles op deze website. Je vindt die informatie in de sectie 'Onderneming' in de rubriek 'Bijzondere bijdragen' bij administratieve instructies voor werkgevers.
- Werknemersgegevens wijzigen
Iedere wijziging in de werknemersgegevens moet ons worden doorgegeven. Een wijziging van burgerlijke staat, het krijgen van kinderen of een aanpassing van het tewerkstellingspercentage of de categorie waarvan hij deel uitmaakt, kan immers invloed hebben op de waarborgen. Ook een adreswijziging kun je best onmiddellijk doorgeven. Zo zijn we zeker van een juiste communicatie.
Je gebruikt voor alle wijzigingen het Excel-bestand dat we je op eenvoudige aanvraag bezorgen via levenbeheer-eb@baloise.be.
Elke wijziging gaat in op de eerste dag van de maand onmiddellijk volgend of samenvallend met de gebeurtenis.
- Aanpassing begunstiging bij overlijden
Het pensioenreglement vermeldt de begunstigden als een werknemer zou overlijden vóór de pensioenleeftijd. Het pensioenreglement volgt hierbij standaard een bepaalde voorrangsvolgorde. Een werknemer mag afwijken van die standaardbepaling in het pensioenreglement door een andere begunstigde bij overlijden te laten opnemen in zijn groepsverzekering. Hiervoor vult hij dit formulier in en stuurt hij voor akkoord naar Baloise. Wij zorgen voor een aangepast Benefit Statement.
- Wijziging keuze risicowaarborgen
Indien je plan in keuzemogelijkheden voorziet voor je werknemers dan kies en communiceer je als werkgever bij aanvang of bij nieuwe aansluitingen welke standaarden binnen het plan voorzien worden en welke keuzes de werknemers binnen het voorziene budget kunnen maken. Elke nieuwe medewerker wordt aangesloten volgens de standaardwaarborgen die voorzien zijn in het plan. Soms wenst een werknemer zijn keuze binnen het toegestane budget te veranderen gedurende de looptijd van het contract. Die mogelijkheid voorzien wij 1 keer per jaar op de jaarlijkse vervaldag of wanneer zijn gezinssituatie wijzigt. Een werknemer die wijzigingen wenst door te geven, neemt best met ons contact op via levenbeheer-eb@baloise.be. Wij bezorgen die medewerker een aangepast formulier. Let op, dat kan soms aanleiding geven tot nieuwe medische formaliteiten.
Wij bezorgen na de gevraagde aanpassing een nieuw Benefit Statement.
Aangifte van een ziekte, ongeval, zwangerschap en bevalling
Elk schadegeval dat onder toepassing van de waarborg Arbeidsongeschiktheid valt, moet aan Baloise gemeld worden, binnen 30 dagen via het e-mailadres levenschade@baloise.be.
Opmerking: Als het al vaststaat dat de arbeidsongeschiktheid niet langer zal duren dan de eigenrisicotermijn, is het niet nodig om de arbeidsongeschiktheid aan te geven.
Je gebruikt het schadeaangifteformulier: het eerste gedeelte moet ingevuld worden door de werknemer, het tweede gedeelte door zijn arts.
Alle briefwisseling met betrekking tot medische gegevens mag steeds onder gesloten omslag naar de raadgevend geneesheer van Baloise gestuurd worden.
Het is belangrijk dat we steeds alle originele facturen ontvangen die verband houden met het schadegeval.
Bij een gewaarborgd schadegeval komt Baloise tussen volgens de polisvoorwaarden en na aftrek van de vrijstelling.
Voor elke verlenging van de arbeidsongeschiktheid moet de verzekerde een medisch attest aan Baloise sturen, zover een arbeidsongeschiktheidsrente en/of terugbetaling van de premies voorzien is.
De briefwisseling kan rechtstreeks aan de schadebeheerder gestuurd worden of via e-mail naar levenschade@baloise.be. Let erop dat altijd het individueel polisnummer, groepsnummer en/of schadedossiernummer wordt vermeld. Zo komt alle informatie correct terecht.
Wanneer een van je werknemers overlijdt, worden wij hiervan door Sigedis op de hoogte gebracht. Je kunt ons dat ook melden via e-mail naar levenbeheer-eb@baloise.be.
Om het kapitaal bij overlijden te kunnen uitkeren, hebben we volgende documenten nodig:
- een uittreksel van de overlijdensakte;
- een medisch attest waarin de oorzaak van het overlijden wordt vermeld;
- een akte van bekendheid wanneer de begunstigen niet met naam in de polis zijn aangeduid.
Baloise neemt contact met de begunstigen om het nettokapitaal op de juiste bankrekening te kunnen storten.
De wettelijke pensioenleeftijd bedraagt momenteel 65 jaar en zal in 2025 en 2030 stijgen naar respectievelijk 66 en 67 jaar.
De uitbetaling van het aanvullend pensioen is momenteel verbonden aan de effectieve opname van het wettelijk pensioen. Op dat moment is de uitbetaling verplicht.
Het moment dat men zijn wettelijk pensioen opneemt, kan echter verschillend zijn van de wettelijke pensioenleeftijd en is afhankelijk van de loopbaan van je werknemer.
De Databank 2e pijler brengt Baloise op de hoogte wanneer een aangeslotene zijn wettelijk pensioen opgenomen heeft. Wij gebruiken die informatie actief in ons uitkeringsproces.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
1 - Een werknemer gaat met pensioen op de wettelijke pensioenleeftijd
Als je werknemer op de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen gaat, moet je niets doen. Wij regelen de afsluiting van de groepsverzekering zelf.
Uiterlijk een maand vóór de wettelijke pensioenleeftijd, nu 65 jaar, stuurt Baloise een uitkeringskwitantie naar je werknemer.
Op de kwijting vindt hij/zij de brutokapitalen en winstdeelname waarop hij/zij recht heeft, net als de inhoudingen en het resterende nettobedrag.
De werknemer vult de kwijting in en stuurt die ondertekend terug, samen met een recto-versokopie van zijn/haar identiteitskaart.
De uitbetaling gebeurt na ontvangst van de documenten en ten vroegste op de eerste werkdag na de berekeningsdatum die vermeld is op de uitkeringskwitantie.
2 - Een werknemer gaat met pensioen na de wettelijke pensioenleeftijd
Als je werknemer beslist om nog niet op pensioen te gaan op de wettelijke pensioenleeftijd, moet Baloise de waarborgen verlengen. Die verlenging loopt tot het moment waarop wij van de werkgever of van de Databank 2e pijler bericht krijgen van pensionering.
3 - Een werknemer gaat met pensioen vóór de wettelijke pensioenleeftijd
Als je werknemer aan de voorwaarden voldoet om vroeger met pensioen te gaan en beslist om zijn pensioen op te nemen vóór de wettelijke pensioenleeftijd, zal Baloise automatisch op de hoogte gebracht worden via de Databank 2e pijler.
Vervroegde opname
Sinds 01/01/2016 is de uitbetaling van het aanvullend pensioen verbonden aan de effectieve opname van het wettelijk pensioen. Op dat moment is de uitbetaling verplicht.
De wet voorziet volgende uitzonderingen:
- Voor aangeslotenen die de wettelijke pensioenleeftijd bereiken of aan de voorwaarden voldoen om hun wettelijk pensioen vervroegd op te nemen zonder dat ze het effectief laten ingaan, is uitbetaling van reserves mogelijk (dus niet verplicht).
Daarnaast hebben de werknemers die in 2016 ten minste 55 jaar oud zijn de mogelijkheid hun aanvullende pensioenreserves op te nemen:
- op 60 jaar als ze in 2016 58 jaar waren of ouder (geboortejaren < 1958)
- op 61 jaar als ze in 2016 de leeftijd van 57 jaar bereikten (geboortejaar 1959)
- op 62 jaar als ze in 2016 de leeftijd van 56 jaar bereikten (geboortejaar 1960)
- op 63 jaar als ze in 2016 de leeftijd van 55 jaar bereikten (geboortejaar 1961)
De voorwaarde hiervoor is dat zij niet meer in dienstverband zijn of dat de groepsverzekering verlengd is, het pensioenreglement vóór 01/01/2016 in voege was en de mogelijkheid van vervroegde opname voorzag.
- Aangeslotenen die uit dienst treden met het oog op de aanvang van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) kunnen hun aanvullend pensioen vervroegd opnemen op 60 jaar op voorwaarde dat ze aan Baloise aantonen dat:
- het ontslag ten vroegste gebeurt op 55 jaar;
en - het SWT kadert in een herstructureringsplan (cf. art.17§2, °3 van het KB 03/05/2007), opgemaakt en gecommuniceerd aan de regionale en federale minister van Werk vóór 1 oktober 2015.
- het ontslag ten vroegste gebeurt op 55 jaar;
De werknemer kan zijn groepsverzekering gebruiken voor de aankoop van een onroerend goed gelegen in de Europese Economische Ruimte (EER). Dat kan door de groepsverzekering in pand te geven bij zijn financiële instelling of door een voorschot op te nemen op het eindkapitaal waar hij recht zal op hebben.
Dat voorschot kan zowel op het gedeelte dat door de werkgever wordt gefinancierd als op het gedeelte gefinancierd door de werknemers.
Er moeten geen tussentijdse interesten betaald worden op het voorschot: het ontleende bedrag wordt gekapitaliseerd tegen de van toepassing zijnde rentevoet in het contract en verhoogd met de winstdeelname en met een vergoeding van 0,50 %. Dat globale bedrag wordt in mindering gebracht van het netto uit te keren kapitaal op einddatum. Informatie kapitalisatiepercentages.
Voor contracten met interestgarantie op toekomstige premies geldt een andere regeling.
Dit aantrekkelijke alternatief maakt dat vaak een tweede vastgoed binnen handbereik van je medewerkers komt. Heeft een van je medewerkers interesse, dan kunnen ze hierover meer informatie terugvinden op volgende document.
Heb je interesse in een voorschot of een inpandgeving?
Stuur ons een mail met je concrete vraag naar levenbeheer-eb@baloise.be. Dan ontvang je van ons een uitgewerkt voorstel.