Elektrische auto’s zijn milieuvriendelijker
Elektrische auto’s maken geen gebruik van fossiele brandstoffen en stoten dus geen CO₂ uit. Dat betekent echter niet dat de auto’s het milieu volledig sparen: de productie van (auto)batterijen is namelijk wél vervuilend.
Desondanks is de totale CO₂-uitstoot (uitstoot over de volledige levensloop van een auto) lager bij elektrische auto’s. Houden we ook rekening met de productie van andere auto-onderdelen, de productie van brandstof (diesel, benzine) en de uitstoot tijdens het rijden zelf, dan zijn auto’s met een verbrandingsmotor wel degelijk een pak vervuilender.
Met het oog op de klimaatdoelstellingen zet onze overheid daarom hard in op de elektrificatie van het Belgische wagenpark. Particulieren en bedrijven kunnen zelfs premies en belastingverminderingen krijgen voor de aankoop van elektrische auto’s.
Elektrische auto’s zijn goedkoper in gebruik
Elektrische auto’s zijn doorgaans duurder in aankoop dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor. Maar kijk je naar de totale gebruikskosten, de total cost of ownership (TCO), dan zijn elektrische auto’s vaak goedkoper.
- Je kunt goedkoper laden dan tanken. Dat komt omdat de gemiddelde laadtarieven aan publieke laadstations lager zijn dan de gemiddelde brandstofprijzen in de tankstations. Laad je je elektrische auto thuis op, dan betaal je nog minder, zeker als je zonnepanelen hebt en je zelf stroom opwekt.
- Het onderhoud van elektrische auto’s kost gemiddeld minder. Brandstofauto’s hebben meer onderdelen die men moet nakijken of vervangen bij een onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan de brandstoffilter en motorolie. Die onderdelen hebben elektrische auto’s niet. Verder gaan de motor, remschijven en -blokken van elektrische auto’s langer mee, zeker wanneer je regeneratief remt.
- Je betaalt minder (verkeers)belastingen. Koop je een auto dan moet je een eenmalige belasting op inverkeerstelling (BIV) en een jaarlijkse verkeersbelasting betalen. Beide belastingen zijn gebaseerd op de milieuvriendelijkheid van je auto. Je betaalt dus minder belastingen voor een elektrische auto dan voor een diesel, benzine of zelfs een hybride.
Je kunt een premie en belastingvermindering krijgen
Premie voor aankoop elektrische auto
Koop je een nieuwe of tweedehands elektrische auto dan kun je tot en met 31 december 2024 een premie krijgen van de Vlaamse Overheid. De auto moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Op de website van de Vlaamse Overheid vind je meer informatie over de voorwaarden en bedragen van de premie.
In Wallonië en Brussel is er tot op vandaag geen tegenhanger.
Belasting op Inverkeerstelling (BIV)
In Vlaanderen moet je (voorlopig nog) geen jaarlijkse verkeerbelasting en BIV betalen voor 100% elektrische auto’s. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je (voorlopig nog) het minimum aan jaarlijkse verkeersbelasting en BIV betalen voor 100% elektrische auto’s.
Belastingvermindering voor installatie thuislaadstation
Installeer je een thuislaadstation dan kun je tot en met 31 augustus 2024 een belastingvermindering krijgen op de kosten van de aankoop en de plaatsing. Hoeveel belastingvermindering je krijgt, hangt af van het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt.
Op de website van de Federale Overheid vind je meer informatie over de belastingvermindering voor thuislaadstations.
Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan geniet je ook tal van fiscale voordelen voor de aankoop van een elektrische auto en de installatie van een (publiek toegankelijk) laadstation.
Elektrische auto’s zijn duurder in aankoop
Zoals je eerder las in deze blog: elektrische auto’s zijn doorgaans goedkoper in gebruik dan auto’s met een verbrandingsmotor. Maar vooralsnog zijn elektrische auto’s wel duurder in aankoop.
Daarnaast zijn er ook nog de kosten voor de installatie en keuring van een thuislaadstation. Een thuislaadstation installeren is niet verplicht, maar wel interessant als je de mogelijkheid hebt. Dat zijn dus extra kosten waarmee je ook rekening moet houden.
Elektrische auto’s hebben een kleiner rijbereik
Elektrische auto’s hebben ook nog steeds een kleiner rijbereik dan auto’s met een verbrandingsmotor. Volgens de Elektrische Voertuigen Database hebben elektrische auto’s een gemiddeld rijbereik van 362 km.
Daarnaast vermindert het rijbereik van elektrische auto’s bij lage temperaturen. Batterijen werken namelijk minder efficiënt als het koud is. Tijdens de herfst- en winterperiodes zul je dus minder ver kunnen rijden met je elektrische auto.
Haal meer (kilometers) uit je elektrische auto met onze tips!
Wil je de impact van koude op je batterij minimaliseren en optimaal gebruikmaken van de capaciteit van je batterij? Ontdek onze tips voor zuinig elektrisch rijden.
Er zijn minder laadstations en laden duurt langer
Ondanks het feit dat veel tankstations ondertussen ook laadpunten hebben, zijn er nog steeds minder laadstations dan tankstations in België. Wil je je elektrische auto onderweg laden dan zoek je van tevoren best op waar je dat kunt doen.
Daarnaast duren laadbeurten ook langer dan tankbeurten, ondanks de opmars en continue ontwikkeling van snellaadstations.
Hoelang het duurt om je elektrische auto op te laden, hangt af van drie factoren:
- het maximale laadvermogen van het laadstation;
- het maximale laadvermogen van je auto;
- de batterijcapaciteit van je auto.
In een van onze andere blogs lees je meer over het opladen van elektrische auto’s. In die blog vind je ook een voorbeeldoverzicht met de gemiddelde laadtijden van enkele populaire elektrische auto’s.
Ontdek de elektrische autoverzekering van Baloise en bereken je premie online!