FR NL
Zorgeloos elektrisch rijden Hoe veilig een brand in een elektrische auto blussen?
22 februari 2024 EV-Veiligheid-brandpreventie
Stel: je elektrische auto vat vuur. Wat moet je dan doen? Kun je een brandblusser gebruiken als het gaat om een klein brandje? Of laat je het bluswerk best over aan de professionals? Ontdek in dit blogbericht hoe je veilig een elektrische auto kunt blussen.

Je hebt het antwoord waarschijnlijk al geraden, maar we delen het toch: brandt je elektrische auto, bel dan meteen de brandweer. Die weet exact hoe met autobranden om te gaan.

Zelf met een brandblusser of emmer water proberen te blussen heeft geen zin. Maar dat betekent niet dat je niets kunt doen. Breekt de brand bijvoorbeeld uit bij je thuis, dan kun je misschien ook zelf een steentje bijdragen.

Hoe blust de brandweer elektrische auto’s?

1. Veiligheidsmaatregelen

Zodra de brandweer ter plaatse is, neemt die eerst de nodige veiligheidsmaatregelen. Dat omvat onder meer het instellen van een perimeter om ervoor te zorgen dat het vuur zeker niet kan overslaan op andere auto’s, woningen of de omgeving.

Is de brand ontstaan tijdens het opladen van de auto dan zal de brandweer ook de stroomtoevoer naar het laadpunt uitschakelen als dat nog niet automatisch gebeurde. Dat is nodig om de auto te kunnen blussen en om oververhitting/het in brand schieten van de laadpaal te voorkomen.

Normaal gezien hebben laadpalen een eigen zekering die automatisch de stroomtoevoer uitschakelt bij kortsluiting of overbelasting.

Heeft je elektrische auto vuur gevat tijdens het opladen bij je thuis? Dan kun je proberen om zelf de stroomtoevoer naar je laadpaal uit te schakelen (als de zekering nog niet is afgesprongen). Doe dat uiteraard alleen als je het veilig kunt doen.

Veilig laden = brand voorkomen! 
De meeste branden bij elektrische auto’s ontstaan wanneer bestuurders hun auto’s onveilig opladen, bijvoorbeeld door het gebruik van een verlengkabel.
Laad daarom altijd je elektrische auto op met de laadkabel die bij je auto en/of laadpaal hoort. Steek de kabel rechtstreeks in je auto en oplader en gebruik geen verlengkabel of een andere kabel die hier niet voor dient.

2. Blussen van het vuur

Elektrische auto’s zijn een pak moeilijker te blussen dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dat komt omdat de batterij van een elektrische auto opnieuw kan ontbranden. Zelfs als het vuur is geblust of onder controle lijkt, kan in de batterij opnieuw kortsluiting ontstaan, waardoor de temperatuur opnieuw stijgt en het vuur weer oplaait.
Daarom plaatst de brandweer een brandende elektrische auto zo snel mogelijk in een zogeheten ‘dompelbak’.

3. Onderdompelen van de auto

Een dompelbak is een speciale container waarin de brandweer de elektrische auto plaatst na het blussen. Vervolgens vult de brandweer de container met water zodat de auto onder water komt te staan. Hierdoor koelt de batterij van de auto af en kan er geen zuurstof meer bij de batterij. Op die manier kan de batterij niet opnieuw ontbranden.

Gemiddeld genomen moeten gebluste of uitgebrande elektrische auto’s tussen de 24 en 48 uur in de dompelbak blijven. Dat aangezien het zo lang kan duren voordat de cellen van de batterij zijn afgekoeld en er geen brandgevaar meer is.

Zijn er ook andere blusmethoden?
Een dompelbak is uiterst effectief om te voorkomen dat elektrische auto’s opnieuw vuur vatten. Een nadeel echter is dat men een dompelbak ter plaatse moet brengen. Het is een hele logistieke onderneming waarvan de snelheid afhangt van de locatie van de brandende auto.

Om het blussen van elektrische auto’s makkelijker te maken, onderzoekt de brandweer alternatieve blusmethoden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een ‘blusdeken’. Dat deken plaatst men over de brandende elektrische auto om die te blussen en te voorkomen dat er opnieuw zuurstof aan de batterij kan.

Op het moment van schrijven gebruikt de brandweer het blusdeken steeds vaker.

Zijn elektrische auto’s ook brandgevaarlijker?
Elektrische auto’s branden harder en zijn moeilijker te blussen dan auto’s met een verbrandingsmotor. Maar dat betekent niet dat de auto’s brandgevaarlijker zijn. Integendeel zelfs.

Ontdek in onze andere blog waarom elektrische auto’s brandveilig(er) zijn.

 

Verzeker jezelf bij autobrand met Baloise

Dit is een publicitaire boodschap.

Op zoek naar een (nieuwe) verzekering voor je elektrische auto? Met de Kleine Omnium of Grote Omnium van Baloise ben je goed verzekerd, ook wanneer je elektrische auto beschadigd of totaal verlies is door brandschade. 

  • Wij betalen de bluskosten en de kosten voor het onderdompelen van je auto totdat die geen bijkomende schade meer kan veroorzaken.
  • Is je auto totaal verlies? Dan betalen wij de stallingskosten tot maximaal € 5.000, zonder maximumbedrag per dag. 

Check alle voorwaarden op onze productpagina voor elektrische auto’s.

In de Algemene Voorwaarden vind je meer informatie over onze tussenkomst bij brandschade.

Ontdek de elektrische autoverzekering van Baloise en bereken je premie online!

Lees meer
Laat meer zien