FR NL
Blogs Je IPT berekenen: zo doe je dat!
30 januari 2024
Als zelfstandig bedrijfsleider kun je je wettelijk pensioen op verschillende manieren aanvullen. Een van die manieren is via een Individuele Pensioentoezegging (IPT). Maar wat is een IPT exact? Hoe kun je jouw IPT berekenen? En wat is de zogeheten 80 %-regel waarmee je rekening moet houden? Je ontdekt het in deze blog.
Wat is een IPT?

Een IPT (Individuele Pensioentoezegging) is een individuele levensverzekering die je als bedrijfsleider kunt afsluiten via je vennootschap. Via een IPT spaar je voor een aanvullend pensioen: jij bent de verzekerde en de begunstigde, je vennootschap is de verzekeringnemer. De vennootschap betaalt dan – periodiek – de premies voor je IPT.

Een IPT is zowel voor jou als voor je vennootschap fiscaal interessant:

  • Als bedrijfsleider kun je een deel van de gelden van je vennootschap overzetten naar je privévermogen. Daarnaast geniet je ook een gunstig belastingtarief (max. 16,5 %) op het bedrag van je IPT wanneer je dat krijgt uitbetaald.
  • Als vennootschap kun je de premies voor je IPT volledig inbrengen als beroepskosten. De premies zijn 100 % fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder vennootschapsbelasting moet betalen.

Hoeveel premie je vennootschap maximaal mag storten voor je IPT, wordt bepaald door de 80 %-regel.

Wanneer is een IPT interessant?

Een IPT is vooral interessant als onderdeel van een uitgebreidere pensioenplanning met bijvoorbeeld ook een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Heb je zo’n VAPZ en betaal je hiervoor al de maximale premie, dan kun je een IPT gebruiken om je pensioen nog verder aan te vullen.

Wat is de 80 %-regel?

De 80 %-regel wordt gebruikt bij de berekening van je IPT om te bepalen hoeveel premie je vennootschap maximaal in je IPT mag storten.

Concreet stelt de regel dat de som van je wettelijk en aanvullend pensioen niet hoger mag zijn dan 80 % van je laatste brutojaarbezoldiging als bedrijfsleider.

In de praktijk wordt je actuele maandelijkse bezoldiging als bedrijfsleider gebruikt om de maximumpremie voor je IPT te berekenen. Andere elementen die mee in de berekening worden opgenomen zijn:

  • de duur van je loopbaan
  • je geschatte wettelijke pensioen
  • je gezinssituatie
  • je andere lopende pensioenplannen
Je IPT-premie berekenen met Baloise

Het berekenen van de IPT-premie is een complexe oefening. Daarom raden we je aan om hiervoor de hulp in te schakelen van je makelaar. Die kan een correcte berekening van je IPT-premie garanderen en je daarna meteen helpen om een IPT afsluiten.

De IPT-backservice: haal verloren jaren in!

Heb je eerst verschillende jaren als werknemer gewerkt? Of had je in de beginjaren van je ondernemerscarrière niet de middelen om een IPT af te sluiten? Dan kun je die 'verloren' jaren inhalen met backservices.

Backservices zijn inhaalstortingen voor de jaren waarin je nog geen IPT had. Je kunt die inhaalstortingen doen voor alle jaren dat je al bedrijfsleider bent in je vennootschap en voor maximaal 10 voorgaande jaren waarin je nog elders werkte.

We lichten toe met een voorbeeld:

Je hebt al 5 jaar een eigen vennootschap. Daarvoor heb je eerst 12 jaar als werknemer gewerkt. Je besluit om een IPT te nemen en wilt ook de ‘verloren’ jaren inhalen via backservices. Je kunt dan inhaalstortingen doen voor maximaal 15 jaar van je loopbaan, zijnde: 

  • de laatste 10 jaar dat je als werknemer hebt gewerkt
  • de voorbije 5 jaar dat je nog geen IPT had als bedrijfsleider

Net zoals de ‘gewone’ IPT-premies zijn ook de inhaalstortingen 100 % fiscaal aftrekbaar voor je vennootschap, zolang je je aan de 80 %-regel houdt.

Dit is geen contractueel document. Bijgevolg kan noch de bestemmeling noch de lezer er enig recht of voordeel uit halen. Deze gegevens worden louter ter informatie verstrekt.

Neem meteen contact op met je verzekeringsmakelaar. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.

Zoek een makelaar

Met pensioensparen spaar je op regelmatige tijdstippen met een fiscaal voordeel.

Pensioensparen
Alles wat je moet weten over sparen voor je pensioen als zelfstandige
Laat meer zien