Een tak23-levensverzekering wordt ook wel een spaar- of beleggingsverzekering genoemd. Je belegt immers via een verzekeringsproduct. Concreet stort je premies in je levensverzekering, waarna de verzekeraar die premies investeert in een of meerdere door jou gekozen beleggingsfondsen. Als die fondsen het goed doen, dan heb je mogelijk uitzicht op een aantrekkelijk rendement. Garanties krijg je niet: als de fondsen zwak presteren, kan je rendement een stuk lager uitvallen en bestaat zelfs de kans dat je geld verliest. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor tak23-levensverzekeringen die aansluiten bij je beleggingsprofiel. Je makelaar helpt je daarbij. Je makelaar is perfect geplaatst om jou beleggingsadvies op maat te geven.
Een tak23-levensverzekering kan je tot 30 % voordeel opleveren, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor pensioensparen of langetermijnsparen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, daartegenover staat dat er belastingen geheven worden op een tak23-levensverzekering.
Je betaalt 2 % taks op elke premie die je stort. Als je voor pensioensparen kiest, moet je die premietaks niet betalen.
Goed nieuws! Je moet geen roerende voorheffing betalen op de meerwaarde die je via je tak23-beleggingsverzekering realiseert.
Kies je voor een levensverzekering met fiscaal voordeel, dan betaal je wel belasting:
-
Als je kiest voor pensioensparen, dan betaal je 8 % belasting op de opgebouwde reserve (kapitaal + interesten). Die belasting wordt toegepast op je 60e verjaardag, tenzij je pas vanaf je 55e start met pensioensparen. Dan betaal je de belasting op de 10e verjaardag van het contract.
- Bij het langetermijnsparen verloopt de belasting volgens dezelfde principes als bij pensioensparen. Maar hier bedraagt het belastingtarief 10 % in plaats van 8 %.
Lees hier meer info: Wat is de roerende voorheffing bij een tak21, tak23 en tak26?
Een ander voordeel van beleggen in een tak23-levensverzekering is dat je geen beurstaks verschuldigd bent.
Bij beleggingsfondsen is er een verschillende fiscale behandeling tussen distributiefondsen (die regelmatig een dividend uitkeren), kapitalisatiefondsen (geen uitkering van dividenden) en trackers of ETF’s (passief beheerde fondsen die een index volgen).
Belasting op beleggen in distributiefondsen
-
Je betaalt geen premietaks en geen beurstaks.
-
Op de uitgekeerde dividenden betaal je 30 % roerende voorheffing. Belegt het fonds voor minstens 10 % in vastrentende effecten (zoals obligaties, kasbons, deposito’s), dan betaal je ook 30 % roerende voorheffing op de meerwaarde die je realiseert op obligaties bij verkoop van eenheden van het fonds. Ook wel de Reynders-taks genoemd.
Belasting op beleggen in kapitalisatiefondsen
- Je betaalt geen premietaks.
- Je betaalt 1,32 % beurstaks als je eenheden van een kapitalisatiefonds verkoopt. Er geldt wel een maximumbedrag voor de beurstaks van 4.000 euro.
- Als het fonds voor minstens 10 % in vastrentende effecten belegt, moet je 30 % roerende voorheffing betalen op de meerwaarde op het vastrentende deel (bij verkoop).
Belasting op beleggen in trackers of ETF’s
-
Je betaalt geen premietaks.
- Beurstaks is wel verschuldigd, zowel bij aankoop als verkoop. Hoeveel die bedraagt, hangt af van het type tracker (distributie- of kapitalisatietracker) en de plaats van registratie.
- Distributietrackers
- 0,12 % bij registratie in de Europese Economische Ruimte (EER)
- 0,35 % bij registratie buiten de EER.
- Kapitalisatietrackers
- 0,12 % bij registratie in de Europese Economische Ruimte (EER), maar niet in België.
- 1,32 % als de tracker geregistreerd is in België.
- 0,35 % bij registratie buiten de EER.
- Distributietrackers
- Bij distributietrackers betaal je 30 % roerende voorheffing op uitgekeerde dividenden. Als de tracker voor minstens 10 % investeert in vastrentende effecten, betaal je ook 30 % roerende voorheffing op de meerwaarde op die vastrentende activa (Reynders-taks). Bij kapitalisatietrackers is mogelijk enkel de Reynders-taks verschuldigd.