Een arbeidsongevallenverzekering beschermt je medewerkers tegen inkomensverlies als ze door een arbeidsongeval tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt zijn, en vergoedt ook de medische kosten. Overlijdt een werknemer door een arbeidsongeval, dan voorziet de arbeidsongevallenverzekering in financiële tegemoetkomingen voor de nabestaanden.
Arbeidsongevallen kunnen plaatsvinden op de eigen bedrijfssite, maar ook op andere plaatsen (zoals bij klanten) of op weg naar en van het werk.
De wettelijke verplichting om een arbeidsongevallenverzekering te nemen geldt enkel als je werknemers op de payroll hebt, als loontrekkenden dus. Ook als medewerkers thuiswerken is de arbeidsongevallenverzekering van toepassing.
Zelfstandigen waarop je een beroep doet om je te helpen, zijn niet gedekt door de arbeidsongevallenverzekering. Zij moeten zelf voor een ongevallenverzekering zorgen als ze dat wensen. Studenten (die in je bedrijf een vakantiejob uitoefenen) of stagiairs vallen wel onder de arbeidsongevallenverzekering.
Ben je zelfstandig bedrijfsleider en heb je personeel in dienst? Hou er dan rekening mee dat jijzelf niet standaard gedekt bent via de arbeidsongevallenverzekering. Om ook je eigen ongevallenrisico te verzekeren, moet je een extra dekking in de arbeidsongevallenverzekering of een aparte ongevallenverzekering nemen.
Heeft je bedrijf werknemers in dienst, maar heb je toch geen arbeidsongevallenverzekering genomen? Dan zul je een boete moeten betalen aan Fedris. Dat is de overheidsdienst die toezicht houdt op de arbeidsongevallenverzekeringen.
Maar de boete is niet het enige risico dat je loopt. Als een van je werknemers het slachtoffer wordt van een arbeidsongeval en jij geen arbeidsongevallenverzekering hebt, dan zal Fedris aan je werknemer de wettelijke arbeidsongevallenvergoedingen betalen en die vergoedingen achteraf integraal van jouw bedrijf terugeisen. Bovendien zal het parket je dagvaarden voor de correctionele rechtbank en vragen om een strafsanctie uit te spreken. Breng dus tijdig je arbeidsongevallenverzekering in orde!
Lees hier meer over de berekening van de premie voor een arbeidsongevallenverzekering.
De wetgever heeft de inhoud van de verplichte arbeidsongevallenverzekering voor je personeel bepaald. Daarnaast bieden verzekeraars uitbreidingen aan op die verplichte verzekering, alsook extra diensten.
Enkele voorbeelden van bijkomende uitbreidingen of diensten:
- de verzekerde lonen in de arbeidsongevallenverzekering worden geplafonneerd. Sommige verzekeraars laten evenwel toe om ook de loonmassa boven dat plafond te verzekeren;
- dekking voor ongevallen tijdens het privéleven van werknemers;
- een ongevallendekking voor de zelfstandige bedrijfsleider(s);
- vergoeding van het gewaarborgd loon na arbeidsongeval: als werkgever betaal je na een arbeidsongeval gedurende 1 maand het normale loon aan je werknemer, inclusief de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid. De arbeidsongevallenverzekeraar betaalt je voor die maand een vergoeding die berekend werd volgens de arbeidsongevallenwet, dat wil zeggen berekend op het loon beperkt tot het wettelijk maximum, verminderd met 10 % en zonder werkgeversbijdragen. Met deze uitbreiding ontvang je als werkgever een volledige vergoeding voor je loonkost van die 1e maand.
Door aanvullende waarborgen te nemen, kun je de arbeidsongevallenverzekering finetunen op maat van je bedrijf.