Ook al lijken de benamingen op elkaar, toch zijn er belangrijke verschillen tussen een ongevallenverzekering en een arbeidsongevallenverzekering:
- Ongevallenverzekering
- Deze verzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen van een ongeval in het privéleven, bijvoorbeeld als bestuurder van een auto, als deelnemer in het verkeer of voor ongevallen thuis of tijdens het ontspannen of sporten. Lees hier meer over het nut van een persoonlijke ongevallenverzekering.
- Een persoonlijke ongevallenverzekering is niet wettelijk verplicht.
- Je neemt deze verzekering voor jezelf of voor je gezin.
- Je betaalt de premie zelf. Die is niet fiscaal aftrekbaar.
- Arbeidsongevallenverzekering
- Deze verzekering beschermt werknemers tegen de financiële impact van een ongeval tijdens en door het werk, of op weg naar en van het werk.
- De werkgever neemt de arbeidsongevallenverzekering en betaalt de premie.
- Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering te nemen voor al hun werknemers, maar niet voor zelfstandige medewerkers of freelancers. Een zelfstandige zaakvoerder van een bedrijf is dus niet verzekerd in een arbeidsongevallenverzekering, al kan hij de polis uitbreiden met verzekering voor zijn ongevallen in het privé- en beroepsleven.
Ontdek hier hoeveel een arbeidsongevallenverzekering kost.
Als een werknemer in zijn vrije tijd een ongeval heeft, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de werkgever. Stel, tijdens een voetbalpartijtje met vrienden scheur je de ligamenten in je enkel. Het verdict: zes weken arbeidsongeschikt. Je werkgever kan gedurende die periode niet op jou rekenen, maar moet gedurende een bepaalde periode wel je loon blijven betalen.
De arbeidsongevallenverzekering komt in dergelijke situaties niet tussen, want het gaat om een ongeval in je vrije tijd. De werkgever kan er wel voor kiezen om zijn arbeidsongevallenverzekering uit te breiden tot ongevallen van werknemers tijdens hun privéleven. Wordt een werknemer het slachtoffer van een privéongeval, dan vergoedt de verzekeraar de medische kosten en het loonverlies bij tijdelijke en blijvende arbeidsongeschiktheid. Tijdens de periode van het gewaarborgd loon betaalt de verzekeraar dit vervangingsinkomen uit aan de werkgever. Dat wordt een collectieve ongevallenverzekering genoemd.