FR NL
Blogs Arbeidsongeschikt als zelfstandige: wat nu?
19 oktober 2023
Wat als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken? Dan spreken we over arbeidsongeschiktheid. Heb je dan nog inkomsten als zelfstandige? En wat als het allemaal wat langer duurt dan voorzien … Als zelfstandige sta je dan voor een enorme financiële uitdaging en die kun je missen als kiespijn. Lees hier hoe dat precies zit.
Een uitkering via de sociale zekerheid

Als je als zelfstandige uitvalt op je job, door een ongeval of ziekte, spreken we over arbeidsongeschiktheid. Gelukkig ben je als zelfstandige, net als een werknemer, verzekerd via de sociale zekerheid.

De sociale zekerheid voorziet in geval van arbeidsongeschiktheid een uitkering van een vast bedrag per dag. Die uitkering houdt geen rekening met je huidig loon en varieert in functie van je gezinssituatie. De uitkering is bijvoorbeeld hoger als je personen ten laste hebt, maar lager wanneer je alleenstaand bent. De uitkering is het laagst als je gezin 2 inkomens heeft.

Hoeveel bedraagt de uitkering?

De uitkering via de sociale zekerheid ligt niet alleen veel lager dan je huidig inkomen, je krijgt ze niet als je niet lang genoeg arbeidsongeschikt bent:

  • Minder dan 8 dagen arbeidsongeschikt: je ontvangt geen uitkering.
  • Langer dan 7 dagen arbeidsongeschikt: je ontvangt een vaste uitkering per dag vanaf de dag die je dokter op het getuigschrift vermeldt. De dagen voorafgaand aan die datum worden niet vergoed.
Verzeker je inkomen

Gelukkig kun je je inkomen verzekeren naast de beperkte bedragen die de sociale zekerheid voorziet. Er bestaan verschillende formules zoals een aparte verzekering Gewaarborgd Inkomen als een aanvullende waarborg bij een levensverzekering. Je kunt zo’n waarborg persoonlijk financieren maar ook via de vennootschap.

Makelaar zoeken
Alles wat je moet weten over arbeidsongeschiktheid
Laat meer zien