FR NL
Blogs Wat is een liquidatiereserve?
2 februari 2024
Wil je minder vennootschapsbelasting betalen én op een fiscaal voordelige manier geld uit je KMO halen? Dan kan het interessant zijn om een liquidatiereserve aan te leggen. Maar wat is een liquidatiereserve? Kan iedere KMO die aanleggen? En wanneer is een liquidatiereserve aanleggen interessant?
Wat is een liquidatiereserve?

Een liquidatiereserve is een passiefrekening waarop je als KMO (een deel van) je nettowinst kunt boeken. Vervolgens kun je die winst/de aangelegde reserve als dividend laten uitkeren na een bepaalde wachttermijn.

Op dit dividend moet je minder roerende voorheffing betalen dan op een gewoon dividend. Je geniet met andere woorden een fiscaal voordeel. Hoe groot dat fiscaal voordeel is, hangt af van het moment waarop je de liquidatiereserve laat uitkeren.

  • De standaardwachttermijn voor het uitkeren van een liquidatiereserve is 5 jaar. Laat je de liquidatiereserve uitkeren na die termijn, dan moet je maar 5 % roerende voorheffing betalen in plaats van 30 %.
  • Wil je de liquidatiereserve laten uitkeren vóór het verstrijken van de wachttermijn? Dan moet je 20 % roerende voorheffing betalen.
  • Laat je de liquidatiereserve pas uitkeren bij de stopzetting van je KMO? Dan moet je helemaal geen roerende voorheffing betalen.

Leg je een liquidatiereserve aan, dan moet je eerst nog wel 10 % bijkomende vennootschapsbelasting betalen op het bedrag dat je wilt aanleggen. Stel dus dat je € 20.000 nettowinst hebt, dan kun je maximaal € 18.181,81 (20.000/1,10) liquidatiereserve aanleggen.

Welke KMO’s kunnen een liquidatiereserve aanleggen?

Als KMO kun je enkel een liquidatiereserve aanleggen als je een ‘kleine vennootschap’ bent. Om als kleine vennootschap te worden beschouwd, mag je KMO tijdens de twee voorgaande boekjaren maximaal één van onderstaande voorwaarden hebben overschreden:

  • je KMO had (gemiddeld) maximaal 50 werknemers;
  • je KMO had een maximale jaaromzet van 9 miljoen euro (excl. BTW);
  • je KMO had een maximaal balanstotaal van 4.5 miljoen euro.

Wil je dus in boekjaar 2024 een liquidatiereserve aanleggen, dan moet je KMO gedurende boekjaren 2023 en 2022 aan minstens twee van bovenstaande voorwaarden hebben voldaan.

Als je KMO tijdens een van de twee voorgaande boekjaren twee voorwaarden overschreed, dan wordt die ook nog als een kleine vennootschap beschouwd. Maar je KMO mag dus geen twee voorwaarden hebben overschreden gedurende beide voorgaande boekjaren.

Wanneer is een liquidatiereserve aanleggen interessant?

Een liquidatiereserve aanleggen is interessant als je geld uit je KMO wilt halen en je KMO 30 % roerende voorheffing moet betalen bij de uitkering van een gewoon dividend.

Bij gewone dividenden is ook een verlaagde roerende voorheffing mogelijk tot 15 %. Maar zelfs dan zijn gewone dividenden pas fiscaal interessant als je KMO ook een verlaagde vennootschapsbelasting (20 % in plaats van 25 %) geniet.

Geniet je KMO dus geen verlaagde roerende voorheffing en kun je (minstens) 5 jaar wachten om geld uit je KMO te halen? Dan is een liquidatiereserve interessanter dan het uitkeren van gewone dividenden.

Liquidatiereserve versus gewoon dividend: zoveel hou je netto over

Stel, je KMO heeft € 20.000 winst na belastingen. Onderstaande tabel toont wat je netto overhoudt als je die winst volledig uitkeert via een gewoon dividend of via een liquidatiereserve.

In dit voorbeeld gebruiken we de normale roerende voorheffing op gewone dividenden (30 %).

  Gewoon dividend Liquidatiereserve (uitkering na 5 jaar)

Liquidatiereserve (uitkering na stopzetting KMO)

Uitkeerbaar bedrag € 20.000

€ 18.181,81

(20.000 – 10 % bijkomende vennootschapsbelasting)

€ 18.181,81

(20.000 – 10 % bijkomende vennootschapsbelasting)
Roerende voorheffing 30 % 5 % n.v.t.
Nettodividend € 14.000 € 17.271,95 € 18.181,81

 

Liever geld in je vennootschap laten? Overweeg zakelijk beleggen

Wil je de winst liquide middelen van je KMO liever in je vennootschap houden? Dan kan het interessant zijn om die te gebruiken voor zakelijk beleggen. Zo kun je meer kapitaal opbouwen voor je vennootschap én geniet je ook een mooi belastingvoordeel.

Lees in deze blog meer over zakelijk beleggen.

Dit is geen contractueel document. Bijgevolg kan noch de bestemmeling noch de lezer er enig recht of voordeel uit halen. Deze gegevens worden louter ter informatie verstrekt.

Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.

Zoek een makelaar
Alles wat je moet weten over je pensioen als zelfstandige
Laat meer zien