FR NL
Blogs Zakelijk beleggen: wat is het en wat zijn de voordelen?
2 februari 2024 Beleggen particulier
Wist je al dat je als ondernemer ook de gelden van je vennootschap kunt beleggen? Deze vorm van beleggen wordt ook wel zakelijk beleggen genoemd. Maar wat houdt zakelijk beleggen exact in? Wat zijn de voordelen ervan? En wat zijn de meest interessante beleggingsproducten voor zakelijk beleggen?
Wat is zakelijk beleggen?

Zakelijk beleggen betekent dat je belegt via je vennootschap en op naam van je vennootschap. Om zakelijk te beleggen, heeft je vennootschap liquide middelen nodig. Dat zijn gelden die je vennootschap niet meteen nodig heeft. Je kunt in principe altijd zakelijk beleggen, tenzij dat anders beschreven staat in de statuten van je vennootschap.

Wil je zakelijk beleggen, dan kun je dat op eigen houtje doen, een beleggingsadviseur onder de arm nemen, of het beleggen volledig uitbesteden (bijvoorbeeld via zakelijk vermogensbeheer).

De voordelen van zakelijk beleggen
  • Je kunt meer kapitaal opbouwen
    Met zakelijk beleggen kun je meer kapitaal opbouwen door de liquide middelen van je vennootschap aan het werk te zetten. In plaats van je geldoverschotten op een (spaar)rekening te laten staan waar ze weinig opbrengen, kun je ze investeren in beleggingsproducten en zo beter laten renderen. Kies je voor een tak26-beleggingsproduct dan kies je voor een vaste interestvoet eventueel vermeerderd met een variabele winstdeelname. Dat is een veilige keuze als een langere looptijd geen probleem is.
  • Kies je ervoor om zakelijk te beleggen via tak26 dan heb je de zekerheid dat het kapitaal op een vlotte manier vrijgemaakt kan worden, mocht dat nodig zijn.
De liquidatiereserve: zet winst over naar je privévermogen!

Wil je de liquide middelen en/of winst van je vennootschap niet beleggen, maar liever overzetten naar je privévermogen? Dan kun je dat op een fiscaal voordelige manier doen via een liquidatiereserve. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de liquidatiereserve.

Dit is geen contractueel document. Bijgevolg kan noch de bestemmeling noch de lezer er enig recht of voordeel uit halen. Deze gegevens worden louter ter informatie verstrekt.

Neem meteen contact op met je verzekeringsmakelaar. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.

Zoek een makelaar
Alles wat je moet weten over je pensioen als zelfstandige
Laat meer zien