FR NL
Blogs Beleggen op korte termijn: al eens aan tak26 gedacht?
18 juli 2024 Beleggen particulier
Beleggen doe je altijd voor een lange termijn, hoor en lees je wel vaker. Niet noodzakelijk. Zo kun je perfect beleggen op korte termijn. Bijvoorbeeld met een tak26-kapitalisatieproduct. Dat biedt je niet alleen zekerheid over het rendement, maar ook nog enkele andere voordelen. Kom er hier alles over te weten.

Een tak26-kapitalisatieproduct wordt nogal eens onder de noemer van verzekeringen geplaatst. Maar dat is niet correct. Want er is bij tak26 geen verzekerde en geen begunstigde. Het is een kapitalisatieproduct. Dit betekent dat je interesten niet jaar na jaar uitgekeerd worden. Ze komen wel bij het kapitaal en brengen dus op hun beurt opnieuw interesten op. Het achtste wereldwonder, aldus Einstein.

Voordelen van kortetermijnbeleggen via tak26

Zowel particulieren als vennootschappen kunnen een tak26-kapitalisatieproduct nemen. Waarom is dat interessant? 

  • Je geniet een gewaarborgde interestvoet. Je weet dus vooraf zeker hoeveel je rendement zal bedragen.
  • Je hebt kapitaalgarantie. Je loopt niet het risico om geld te verliezen. Een tak26-product richt zich dus vooral tot voorzichtige beleggers. Maar het kan ook een zinvolle aanvulling zijn voor beleggers die met andere beleggingen al wat meer risico genomen hebben en meer evenwicht in hun portefeuille wensen.
  • Je betaalt geen premietaks van 2 %. Op het rendement betaal je wel roerende voorheffing.
  • Je kunt het kapitaal op elk moment opvragen. Opgelet, de kans bestaat dat je dan wel extra kosten moet betalen.

Kies je voor een tak26-kapitalisatieproduct?

Dan krijg je elk jaar een overzichtelijke update over je rendement. Zo blijf je continu op de hoogte van de groei van je belegging.

Nadelen van beleggen op korte termijn in tak26

Zijn er ook nadelen aan een tak26-kapitalisatieproduct verbonden?

Dat je roerende voorheffing betaalt op het rendement, vertelden we je al. Daarnaast valt een tak26-kapitalisatieproduct niet onder de bescherming van het Garantiefonds. Als de verzekeraar failliet zou gaan, loop je dus het risico dat je jouw inleg niet (volledig) kunt recupereren. Maar verzekeraars staan onder streng toezicht van de controle-instanties, zodat die kans uiterst klein is.

Verschil tussen beleggen in tak21, tak23 en tak26

Naast tak26 kun je ook beleggen in tak21 en tak23. Wat houdt dat in?

  • Tak21-producten bieden je kapitaalgarantie en/of een gewaarborgde interestvoet.
  • Via tak23-oplossingen beleg je in een of meer beleggingsfondsen. Je rendement hangt dus af van de prestaties van de onderliggende fondsen.

Lees hier meer over de belangrijkste verschillen tussen tak21, tak23 en tak26.

Je makelaar is perfect geplaatst om je beleggingsadvies op maat te geven. Heb je nog geen makelaar? Dan vind je hier een makelaar in je buurt.

Vind een makelaar in je buurt
Invest 26 Fix

Ontdek hier alles over Invest 26 Fix, de tak26-oplossing van Baloise.

Invest 26 Fix 3 is een kapitalisatieverrichting van Baloise. Dit product is onderworpen aan Belgisch recht. De overeenkomst heeft een vooraf bepaalde looptijd. Wil je een contract afsluiten? Bekijk dan de Essentiële-Informatiedocumenten en hun bijlagen, de Technische Fiche Gewaarborgde Interestvoeten en onze Algemene Voorwaarden om je grondig te informeren over je wettelijke bescherming op www.baloise.be.

Heb je klachten?

Heb je een klacht? Laat het ons weten: 

Biedt dat geen oplossing? Dan kun je contact opnemen met de Ombudsman van de Verzekeringen: www.ombudsman-insurance.be 

 

Dit is geen contractueel document. Bijgevolg kan noch de bestemmeling noch de lezer er enig recht of voordeel uit halen. Deze gegevens worden louter ter informatie verstrekt.

Advies in beleggen en verzekeringen van Baloise
Laat meer zien